Alleen al in het afgelopen jaar zijn ruim 10 journalisten, die eerder op borgtocht waren vrijgelaten, de gevangenis ingegaan na hun definitieve vonnis …
Momenteel zitten meer dan 30 journalisten gevangen met straffen van 1 tot 12 jaar.

Ahmad Zeid Abadi, Alireza Rajayi, Abolfazl Abedini, Esa Saharkhiz, Ali Malihi, Nader Karimi Jouni, Emad Bahavar, Shahin Zinali, Heshmatollah Tabarzadi, Bahman Ahmadi Amouyi, Siamak Qaderi en tientallen andere journalisten zijn op dit moment opgesloten in de gevangenissen van de Islamitische Republiek Iran om hun straf uit te zitten. Zij werden tijdens showprocessen veroordeeld zonder een eerlijke procedure of de aanwezigheid van een jury.

De Iraanse regering staat nog steeds bovenaan als het gaat om de meest gewelddadige overtreder van het recht op vrije meningsuiting, vrije media en andere burgerlijke vrijheden. Niet alleen omdat er meer dan 30 journalisten veroordeeld zijn tot circa 150 jaar gevangenis, maar tevens door het aantal dagvaardingen en de druk waaraan een groot aantal Iraanse journalisten wordt blootgesteld, zoals Abdolreza Tadzjiekse, Mohamamd Quchani, Farzaneh Roustayi, Nazanin Khosravani, Ahmad Gholami en anderen. (Mensenrechtenactivisten in Iran – 11 augustus 2011)