Naser Khanizadeh, een Koerdische politieke gevangene, is op zondagmiddag 24 juli 2011 in de ziekenafdeling van de gevangenis van Orumieh gestorven aan een ziekte. Zijn overlijden is het zoveelste sterfgeval onder politieke gevangenen in Iraanse gevangenissen.

Naser Khanizadeh, die afkomstig was uit Bukan in de provincie West-Azerbeidzjan, was kortgeleden van de gevangenis in Bukan overgebracht naar Orumieh voor behandeling. Hij leed aan een ernstige spijsverteringsziekte. Khanizadeh was door de Revolutionaire Rechtbank tot 18 maanden gevangenisstraf veroordeeld op beschuldiging van samenwerking met een dissidente Koerdische partij.

Volgens zegslieden van mensenrechtenorganisaties in Iran is dit niet de eerste keer dat een politieke gevangene sterft in een gevangenis of kort na overplaatsing overlijdt. Andere voorbeelden van politieke gevangenen die zijn gestorven als gevolg van incidenten in een gevangenis, zijn de dood van [de politieke gevangenen] Akbar Mohammadi, Amir Heshmat Saran, Mohsen Dokmehchi en Omid-Reza Mir Sayafi, en daarnaast de dood van een aantal gedetineerden in de gevangenis van Kahrizak twee jaar geleden.

Recent heeft een groep politieke gevangenen vanuit een gevangenis een brief in de openbaarheid gebracht waarin wordt gesteld dat ‘functionarissen een beleid voeren waarbij ze politieke gevangenen niet terechtstellen, maar langzaam een quasi-natuurlijke dood laten sterven, want het zodanig negeren van de medische problemen van gevangenen dat ze overlijden, kan niet anders beschouwd worden dan stilzwijgende terechtstelling’. (Daneshju News – 25 juli 2011)