Volgens berichten loopt de politieke gevangene Afshin Baimani het gevaar blind te raken na ernstig gemarteld te zijn door agenten van de inlichtingendienst.

Baimani werd tot levenslang veroordeeld en opgesloten in een isoleercel omdat hij een brief had geschreven aan de Speciale Mensenrechtenrapporteur van de VN voor Iran. Vervolgens werd hij overgebracht naar een isoleercel in het Sepah-cellenblok in de Gohardasht [Rajayi Shahr] gevangenis in Karaj dat door de inlichtingendienst wordt gebruikt om gevangenen te martelen. Hij werd door vier ondervragers keihard geschopt en geslagen, vooral in het gezicht, terwijl hij geboeid en geblinddoekt was. Dit alles duurde bijna 45 minuten. Hij hield er diepe wonden en zware kneuzingen in het gezicht en ernstig letsel aan zijn rechteroog aan over.

Hij werd daarna overgebracht naar een isoleercel in cellenblok 5 in deze gevangenis, en hoewel hij in kritieke toestand verkeerde, kreeg een gevangenisbewaarder die naar verluidt Mirza Aqayi heette opdracht hem opnieuw te martelen.

Afshin Baimani heeft ondanks zijn kritieke toestand geen medische behandeling gekregen. Als hij niet op tijd behandeld wordt, loopt hij het gevaar zijn gezichtsvermogen te verliezen vanwege een ooginfectie.

Baimani werd in 2000 samen met zijn zwangere vrouw gearresteerd en in cellenblok 209 van de Evin-gevangenis in Teheran maandenlang onderworpen aan zware geestelijke en fysieke martelingen. Later werd hij tot levenslang veroordeeld, en sindsdien heeft hij vastgezeten in de beruchte Gohardasht-gevangenis. Zijn broer Mehdi Baimani werd na zijn arrestatie doodgeschoten door soldaten van de Revolutionaire Garde.
(Human Rights and Democracy Activists in Iran – 3 augustus 2011)