Enkele politieke gevangenen, die zijn overgeplaatst van de Gohardasht (Rajayi Shahr) gevangenis naar eenzame opsluiting in cellenblok 209 van de Evin gevangenis, worden ondervraagd en staan onder geestelijke en lichamelijke druk wegens het schrijven van brieven aan de speciale VN-rapporteur voor de mensenrechten in Iran.
De politieke gevangenen Behrouz Javid Tehrani, Saleh Kohandel, Farzad Madadzadeh en Mohammad-Ali Mansouri, die op 28 juni naar eenzame cellen zijn overgebracht, worden voortdurend ondervraagd door agenten van het Ministerie van Inlichtingen.

Een van de zaken waarover ze ondervraagd en gemarteld worden betreft brieven die zij geschreven hebben aan Ahmad Shaheed, waarin ze verslag doen van hun situatie in de gevangenis. Ondervragers van de geheime dienst zijn erg benauwd voor brieven van politieke gevangenen aan de speciale rapporteur en doen er alles aan om dit te voorkomen.

De familieleden van de vier politieke gevangenen weten niets over hun toestand en konden hen sinds hun overplaatsing niet bellen of bezoeken. De vier zitten op dit moment een lange gevangenisstraf uit. (Mensenrechten- en democratieactivisten in Iran – 30 juli 2011)