Volgens berichten uit Tabriz is de vrouwenrechtenactiviste Faranak Farid ernstig mishandeld door agenten in burger na haar arrestatie.

Als gevolg heeft zij ernstige verwondingen aan haar elleboog en haar linkeroor, waardoor zij naar verluidt haar gehoor is verloren. Door het gebrek aan medische hulp en faciliteiten in het detentiecentrum van de staatsveiligheidstroepen in Tabriz is haar conditie verslechterd.

Volgens berichten werd zij de eerste dagen na haar arrestatie urenlang ondervraagd door de geheime dienst van Tabriz en beschuldigd van ‘beledigen van de leider, propaganda tegen de Islamitische Republiek en in gevaar brengen van de nationale veiligheid’…

Deze vrouwenwetenschapper in Azerbeidzjan werd zaterdag 3 september gearresteerd tijdens een bijeenkomst van milieuactivisten in protest tegen het geleidelijk afsterven van het meer Orumieh. De bijeenkomst in Tabriz en Orumieh liep uit op geweld na de verstoring door de veiligheidstroepen. (Committee of Human Rights Reporters – 7 sep. 2011)