19 september 2011 – Ongefundeerde arrestaties en bestraffing van advocaten en feministen

De Internationale Federatie voor de Mensenrechten (FIDH), die bestaat uit 164 mensenrechtenorganisaties in vijf continenten, en de Wereldorganisatie tegen foltering (OMCT) gaven op 16 september een verklaring uit, waarin de aanhoudende onderdrukking van de verdedigers van de mensenrechten in Iran, met name van advocaten en vrouwenactivisten, wordt veroordeeld.

De mensenrechtenorganisaties wijzen er in de verklaring onder meer op dat de prominente advocate Nasrin Sotoudeh (foto), die vooral politieke gevangenen heeft verdedigd en zich heeft ingezet voor een stop op de executies van minderjarigen, al meer dan een jaar ongefundeerd wordt vastgehouden in de Evin gevangenis in Teheran. De advocate werd enkel vanwege het verdedigen van  mensenrechtenactivisten en andere mensenrechtenactiviteiten veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf en een beroepsverbod van 20 jaar. Het vonnis werd onlangs door een hof van beroep verminderd tot zes jaar gevangenis en een beroepsverbod van10 jaar.

In de verklaring worden de ongefundeerde arrestaties en het bestraffen van mensenrechtenactivisten in Iran gekenmerkt als werktuig van het regime om gewettigde mensenrechten te sanctioneren.

De mensenrechtenorganisaties doen een beroep op Iran om alle gevangen mensenrechtenactivisten onmiddellijk vrij te laten en om de door henzelf ondertekende verplichtingen inzake mensenrechten te respecteren.