15 september 2011, Brussel – Catherine Ashton, hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid en vice-voorzitter van de Europese Commissie, legde vandaag de volgende verklaring af over de mensenrechtensituatie in Iran: “Ik ben nog steeds diep bezorgd over de mensenrechtensituatie in Iran. Iets meer dan een jaar geleden werd mensenrechtenadvocaat Nasrin Sotoudeh, die nu een gevangenisstraf van 11 jaar uitzit, gearresteerd.”

De EU blijft zich zorgen maken over haar zaak, waarover geen overtuigende reactie is gekregen toen deze bij de autoriteiten ter sprake kwam. Integendeel, ik werd nu geïnformeerd over de recente arrestatie van de heer Abdolfattah Soltani, een prominent mensenrechtenactivist en mevrouw Sotoudeh’s eigen advocaat. Dit illustreert de uitholling van de politieke en burgerlijke vrijheden in Iran en is een indicatie van de steeds moeilijker omstandigheden voor de mensenrechtenactivisten in Iran. ik ben blij met de vrijlating van Dr Arash Alaei, een Aids medicus die sinds 2008 gevangen zat, in verband met het pardon wegens het einde van de ramadan. Maar ik blijf bang dat, ondanks de vrijlating van in totaal 1200 gevangenen, er velen nog steeds worden vastgehouden om vooral politieke redenen.

De voortdurende vervolging van mensenrechtenadvocaten en -activisten in Iran is in strijd met de internationale verplichtingen die Iran zelf heeft ondertekend. Daarom roep ik Iran op om hen onmiddellijk vrij te laten en hen in staat stellen om hun rechten vrij uit te oefenen.”
• Ref: EU11-303EN• Bron: Europese Unie • VN-forum• Datum: 15/9/2011