27 september 2011 – Belangrijke doorbraak in de internationale campagne voor de bescherming van de Iraanse dissidenten in Kamp Ashraf in Irak

De EU heeft een speciale gezant voor Ashraf benoemd, die zal helpen om een oplossing te vinden voor de 3400 Iraanse tegenstanders van het regime, die in kamp Ashraf in Irak nog steeds acuut gevaar lopen om slachtoffer te worden van militair geweld en deportatie. De benoeming van de speciale gezant werd op 26 september door een woordvoerder van Catherine Ashton, de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie voor buitenlands en veiligheidsbeleid, bekendgemaakt.

De ervaren Belgische diplomaat Jean De Ruyt (foto) zal als speciale EU-vertegenwoordiger voor Ashraf samenwerken met individuele EU-landen, de Verenigde Naties en andere belanghebbenden om verder bloedvergieten in Ashraf te voorkomen en een humanitaire ramp af te wenden. Jean De Ruyt was tot voor kort ambassadeur van België bij de EU en heeft zijn land vier jaar bij de Verenigde Naties in New York vertegenwoordigd. Als jurist heeft hij zich gespecialiseerd in kwesties van openbaar en internationaal recht.
De woordvoerder van het hoofd buitenlands beleid van de EU, Ashton, zei dat de EU zich op hoog niveau zal inzetten voor een diplomatieke oplossing voor de crisis in Ashraf: “We hebben een vreedzame en realistische oplossing nodig, en de veiligheid van de bewoners van Ashraf heeft daarbij voorrang.”

Struan Stevenson, lid van het Europees Parlement en voorzitter van de permanente delegatie van het Europees Parlement voor betrekkingen met Irak, die zich bijzonder heeft ingezet voor de internationale campagne voor Ashraf, is verheugd over de benoeming van de speciale EU-gezant en begroet dit als een “doorbraak” in de inspanningen voor Ashraf. In een verklaring wijst hij erop dat de burgers van Ashraf in april 2011 slachtoffer waren van een bloedbad door Irakese troepen, waarbij 36 doden en honderden gewonden vielen.
De benoeming van de speciale EU-gezant, aldus Stevenson, onderstreept de ernst van de situatie. Hij wees erop dat de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN bezig is om de juridische status van de Iraanse ballingen in Kamp Ashraf als politieke vluchtelingen te bevestigen, en dat er plannen zijn om de bewoners van Ashraf in de EU en andere democratische staten op te nemen.

In tegenstelling tot de internationale inspanningen voor een vreedzame oplossing dreigt de Teheran-getrouwe Irakese regering om het kamp einde 2011 te sluiten en de bewoners met geweld te verdrijven, wat gelijkstaat met het aankondigen van nòg een bloedbad.
volgens persberichten