Een groep onafhankelijke mensenrechtendeskundigen van de VN heeft de executie van een tiener, die gisteren door de Iraanse autoriteiten werd uitgevoerd, veroordeeld en heeft nogmaals een oproep gedaan voor een onmiddellijk stopzetting van het toepassen van de doodstraf in dat land. De 17-jarige Alireza Molla Soltani  werd woensdag in het openbaar geëxecuteerd door ophanging.

Naar verluidt werd hij vorige maand ter dood veroordeeld wegens het in juli doodsteken van een populaire atleet, wat hij volgens hem uit zelfverdediging had gedaan.
“We zijn geschokt over de executiepraktijken in Iran, die plaatsvinden ondanks de herhaalde oproepen tot een moratorium van de internationale gemeenschap en onszelf”, zeiden de deskundigen (inzake mensenrechten, standrechtelijke executies, de onafhankelijkheid van justitie en de folterpraktijken in Iran) in een persbericht.
“Ieder doodvonnis voor minderjarigen onder de 18 en de uitvoering daarvan, is onverenigbaar met de internationale verplichtingen van Iran,” benadrukten ze.

Dit jaar alleen al zijn meer dan 200 mensen geëxecuteerd in Iran, de meerderheid daarvan was beschuldigd van drugsgerelateerde delicten, aldus het persbericht. Volgens berichten in de media werd in Iran woensdag ook een man opgehangen die wegens drugshandel was veroordeeld.

Volgens de deskundigen wordt het algemeen aangenomen dat de doodstraf een extreme straf is, en dat deze alleen kan worden opgelegd voor de allerzwaarste misdrijven.
“Wij betreuren het echter dat executie gebruikelijk is voor personen die beschuldigd zijn van drugsgerelateerde misdrijven, die niet vallen onder de meest ernstige misdrijven.”
De deskundigen – Christof Heyns, Ahmed Shaheed, Gabriela Knaul en Juan Mendez – deden een beroep op de Iraanse regering om onmiddellijk een moratorium op de doodstraf in te stellen, vooral in drugsgerelateerde en jeugdzaken.

Mensenrechtendeskundigen van de VN werken onafhankelijk en onbezoldigd, en rapporteren aan de in Genève gevestigde Mensenrechtenraad.
(VN website – 22-09-2011)

Link naar artikel