20 oktober 2011 – VN Secretaris-generaal Ban Ki-moon is diep bezorgd over schendingen van de mensenrechten.

Verslag van de speciale VN-rapporteur voor de mensenrechtensituatie in Iran spreekt van 346 executies in 2011. De speciale VN-rapporteur voor de situatie van de mensenrechten in Iran, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken van de Malediven, Ahmed Shaheed (links), heeft op 19 oktober, de 66e dag van de Algemene Vergadering van de VN in New York, zijn eerste rapport sinds zijn aantreden in augustus 2011 ingediend.

Volgens dit rapport worden wereldwijd in Iran, op China na, de meeste mensen geëxecuteerd. Sinds het begin van dit jaar zijn er in Iran al 200 executies officieel bekendgemaakt. Volgens de VN zijn in de Vakilabad -gevangenis van de stad Mashhad in noordoost Iran minstens 146 mensen in het geheim geëxecuteerd. In 2010 zijn daar op deze manier 300 gevangenen geëxecuteerd zonder dat hun familie of advocaten waren geïnformeerd.