14 oktober 2011 – Bij de 29 Iraniërs, die niet langer een visum krijgen voor reizen naar EU-landen en wier tegoeden in de EU zijn bevroren, zijn ook drie ministers.
Als gevolg van de verslechterende mensenrechtensituatie in Iran hebben de EU-ministers van Buitenlandse Zaken op 10 oktober extra sancties opgelegd aan personen die verantwoordelijk zijn voor schendingen van mensenrechten. De EU heeft vooral kritiek op de toename van het aantal executies in Iran.

Executies in Iran: werktuig van het regime om de bevolking te terroriseren

 

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben ook sancties opgelegd aan drie Iraanse ministers. Onder de 29 Iraniërs die niet langer een visum voor reizen naar EU-landen zullen krijgen en wier bezittingen in de EU bevroren zullen worden, zijn de ministers van Cultuur, Justitie en Inlichtingendiensten. De lijst werd bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie van 12 oktober. In totaal worden nu 61 Iraniërs door de sancties getroffen.

De minister van Inlichtingendiensten, Hejdar Moslehi, wordt volgens diplomaten beschuldigd van willekeurige arrestaties en vervolging van oppositieleden. De Iraanse minister van Cultuur, Mohammad Hosseini, speelt een actieve rol bij de perscensuur. Minister van Justitie Mortesa Bachtiair wordt ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de intimidatie van Iraniërs die in het buitenland wonen. Bovendien worden een voormalige minister van Binnenlandse Zaken, en een aantal provinciale gouverneurs, rechters en officieren van justitie ook getroffen door het inreisverbod, aldus een EU-diplomaat. Sinds twee jaar valt er in Iran een “extreme verslechtering” van de mensenrechtensituatie waar te nemen.