22 oktober 2011 – Na de Duitse Bondsregering heeft ook de Hogeschool voor de Kunsten geprotesteerd tegen het willekeurige vonnis: zes jaar gevangenis en een beroepsverbod van 20 jaar.

Behalve de federale overheid heeft ook de Berlijnse Academie van Beeldende Kunsten scherp geprotesteerd tegen de veroordeling van de dissidente Iraanse regisseur Jafar Panahi tot zes jaar gevangenisstraf en een beroepsverbod van twintig jaar. In een protestnota aan de Iraanse ambassadeur in Duitsland verklaarde de Academie van de Beeldende Kunsten op 20 oktober dat de afgevaardigde van Iran het scherpe protest van de internationale kunstenaarsscène tegen het “thans bevestigde willekeurige vonnis ” over dient te brengen.

Door dit vonnis zou de regisseur “monddood” gemaakt worden. Het vonnis, dat een paar dagen geleden bekend werd gemaakt, is weer een van de vele aanslagen op de mensenrechten in Iran. “Onafhankelijk werkende kunstenaars worden klaarblijkelijk beschouwd als een bijzondere bedreiging voor de stabiliteit van de Islamitische Republiek “.

In 2006 heeft Jafar Panahi voor zijn film “Offside” de zilveren beer gewonnen op het filmfestival in Berlijn.

Een Iraanse rechtbank heeft onlangs de gevangenisstraf van zes jaar voor Panahi bevestigd. Ook het 20-jarige beroeps- en reisverbod tegen de 51-jarige Panahi, die deel uitmaakt van de jury van het filmfestival de Berlinale, werd bevestigd op grond van het feit dat de regisseur “de nationale veiligheid had geschonden”. Panahi’s advocate kondigde aan zo spoedig mogelijk tegen het vonnis in beroep te gaan. “Zodra ik de officiële uitspraak over de straf en het beroepsverbod ontvangen heb, leg ik de zaak voor aan het Hooggerechtshof,” verklaarde ze.

Ook de Duitse federale overheid heeft de veroordeling van de filmmaker scherp veroordeeld. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle, heeft er bij de Iraanse leiders op aangedrongen om ” het vonnis onmiddellijk op te schorten”, aldus zijn woordvoerder op 17 oktober in Berlijn. Volgens de opvatting  van Westerwelle “is dit uiteraard politiek gemotiveerde vonnis weer exemplarisch voor veel van dergelijke zaken in Iran en het toont vooral op schokkende wijze aan hoe de vrijheid van meningsuiting wordt geschonden.” De minister was “zeer bezorgd” en drong er bij de Iraanse leiders op aan de fundamentele mensen- en burgerrechten na te leven.

Panahi is een van de in het buitenland bekendste Iraanse regisseurs. Ondanks zijn internationale succes zijn de meeste van zijn films, zelfs al voor zijn arrestatie, in Iran het slachtoffer geworden van de censuur. Zijn arrestatie en veroordeling vormden de aanleiding tot scherpe internationale protesten. Filmfestivals van Cannes tot Venetië benoemden hem tot eregast, de Berlinale koos hem als jurylid. Ook veel westerse overheden hebben zich ingezet voor Panahi.

Steeds opnieuw heeft Panahi zich kritisch uitgelaten over de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen in Iran. Het vonnis  maakt deel uit van een intimidatiecampagne van het Iraanse regime tegen filmmakers en kunstenaars in het land, die in toenemende mate worden blootgesteld aan repressie. In juli werd actrice Pegah Ahangarani, die de oppositiebeweging steunt, gearresteerd. Begin oktober werd actrice Marzieh Vafamehr veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en 90 zweepslagen, omdat ze in een film met kaalgeschoren hoofd en zonder hoofddeksel was verschenen. Regisseur Mohammad Rasoulof, wiens film “Tot ziens” in Cannes de prijs voor Beste Regisseur kreeg, werd veroordeeld tot een jaar gevangenis. Volgens persberichten