24 oktober 2011 – Oproep aan de Amerikaanse regering en de VN: Voorkom dreigend bloedbad! Stop de gewelddadige ontruiming van het kamp aan het einde van dit jaar!
Op 22 oktober demonstreerden honderden mensen in Washington voor de bescherming van Ashraf. Met een betoging voor het Witte Huis, waarbij werd opgeroepen tot dringende actie van de VS om 3400 Iraanse dissidenten te beschermen, die in kamp Ashraf in Irak nog steeds acuut gevaar lopen om slachtoffer te worden van militair geweld en deportatie.

De demonstranten, voornamelijk in de VS wonende Iraanse ballingen, wezen erop dat de Irakese regering, die loyaal is aan Teheran, er nog steeds mee dreigt om Kamp Ashraf na 31 december 2011 gedwongen te ontruimen en te vernietigen. Dit staat gelijk aan het aankondiging van een nieuw bloedbad.

Nontombi Tutu, mensenrechtenactiviste en dochter van de Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar voor de Vrede Desmond Tutu, was ook bij de deelnemers van de demonstratie in Washington:

“Ik weet wat de macht van het volk kan teweegbrengen. Ik weet het omdat ik ben opgegroeid als onderdrukte. Ik groeide op als iemand die in zijn geboorteland niets in te brengen had en niet mocht kiezen. Maar door de inzet van vrijheidslievende mensen over de hele wereld kwam er een einde aan de apartheid. Ik weet wat mensenrechtenactivisten wereldwijd kunnen bereiken, als ze vastberaden zijn. En wij zijn vastbesloten. Met grote vastberadenheid willen we niet alleen veiligheid en bescherming voor Ashraf, maar ook vrijheid voor Iran ”

In Washington waren veel familieleden aanwezig van Iraanse ballingen die in Ashraf wonen. Zij deden via een petitie een oproep aan de Amerikaanse regering om een humanitaire catastrofe in Ashraf te voorkomen. In 22 juridische adviezen, opgesteld door gerenommeerde deskundigen in het internationaal recht, wordt verklaard dat de bewoners van Ashraf volgens het humanitaire volkerenrecht het recht hebben op internationale bescherming, en dat de VS daarbij een bijzondere verplichting heeft.
De ongewapende burgers van Ashraf zijn sinds 2009 slachtoffer geworden van twee agressieve aanvallen van het Irakese leger, welke bijna 50 mensenlevens  en honderden gewonden hebben gekost. Het regime in Teheran wil de gewelddadige deportatie van de inwoners van Ashraf  terug naar Iran afdwingen, waar de oppositieleden bedreigd worden met gevangenschap, marteling en massa-executies.
In Washington eisten de demonstranten dat de VS en de VN er hard aan werken om ervoor te zorgen dat de deadline voor de sluiting van Kamp Ashraf wordt opgeheven om de internationale gemeenschap in staat te stellen de plannen voor een vreedzame oplossing voor de crisis uit te voeren. Ze drongen er bij de VN op aan om een waarnemingsmissie in Ashraf te installeren om de bescherming van de inwoners van het kamp te garanderen.
Onder de sprekers op het evenement waren ook Amerikaanse politici, zoals voormalig minister van Binnenlandse Veiligheid, Tom Ridge , en de voormalige gouverneur van Pennsylvania, Ed Rendell.