In Iran worden veel meer mensen ter dood veroordeeld dan in enig ander land – wanneer het aantal doodvonnissen en executies beschouwd wordt in verhouding tot het bevolkingsaantal. Volgens het VN-rapport Is het schrikbarend dat er ook minderjarigen onder de terechtgestelden zijn. Ten minste 100 jonge mannen en vrouwen, die als minderjarige ter dood zijn veroordeeld, worden op dit moment bedreigd door executie.  Volgens de cijfers van de VN zitten in Iran honderden politieke activisten, journalisten, regisseurs, advocaten, en milieu- en vrouwenrechten-activisten in hechtenis. Foltering en mishandeling in de gevangenissen zijn aan de orde van de dag. In het 21-pagina’s tellende rapport worden meer dan 50 individuele gevallen vermeld, waarbij gevangenen werden onderworpen aan een vernederende behandeling. De speciale VN-rapporteur uitte zijn bezorgdheid over de mensenrechtenschendingen tegen etnische en religieuze minderheden, onder meer tegen “Arabieren, Azeri’s, Bahá’ís, Baluchis, Christenen, Koerden, Soefi’s en Soennitische moslims.”

Aangezien het regime in Teheran de toegang heeft geweigerd aan de speciale VN-rapporteur, werd het rapport samengesteld uit honderden officiële documenten en geloofwaardige berichten, afkomstig van Iraanse en internationale mensenrechtenorganisaties, getuigen en familieleden van slachtoffers.

Enkele dagen geleden heeft VN secretaris-generaal Ban Ki-moon (foto) in zijn jaarverslag Iran veroordeeld wegens de sombere situatie van de mensenrechten daar. De schendingen zijn in het afgelopen jaar “voortgezet en geïntensiveerd”, aldus het verslag van  Ban Ki-moon. De VN secretaris-generaal toonde zich “diep bezorgd”  over de “aanzienlijke toename” van het toepassen van de doodstraf, oneerlijke processen, amputaties, het gebruik van foltering, willekeurige arrestaties en detenties.
Volgens persberichten