4 november 2011 – Amnesty International waarschuwt voor dreigend geweld tegen de Iraanse ballingen in kamp Ashraf en roept de Irakese regering op om de geplande sluiting van het kamp uit te stellen.

Amnesty International is op 2 november een internationale spoedactie gestart waarmee de mensenrechtenorganisatie zich ervoor inzet dat de Iraanse ballingen in kamp Ashraf in Irak tegen verder geweld en schending van de mensenrechten worden beschermd en dat de deadline voor de sluiting van het kamp wordt ingetrokken.

Op verzoek van het regime in Teheran treft het Irakese leger voorbereidingen om Kamp Ashraf – door de Irakese autoriteiten aangeduid als Camp New Irak – aan het eind van dit jaar met geweld te ontruimen en te vernietigen. De meer dan 3.000 Iraanse dissidenten doe daar wonen zijn in groot gevaar slachtoffers te worden van een bloedbad. Ze worden bedreigd met deportatie naar Iran.

In de spoedactie van Amnesty International staat o.a.:

“Meer dan 3.000 Iraanse asielzoekers, die in een kamp in Irak wonen, lopen het risico van ernstige mensenrechtenschendingen, waaronder uitzetting naar hun vaderland. De Irakese autoriteiten zijn van plan om het kamp, dat al herhaaldelijk werd aangevallen door Irakese veiligheidstroepen, te sluiten. Door deze aanvallen zijn veel mensen gewond geraakt of gestorven.

De Irakese autoriteiten hebben hun plannen voor de sluiting van het Camp New Irak, voorheen Kamp Ashraf, publiekelijk aangekondigd. Het kamp, gelegen op 60 km ten noorden van Bagdad is, zal op 31 december van dit jaar gesloten worden. Al zo’n 25 jaar wonen er rond de 3.250 Iraanse asielzoekers. De Irakese regering heeft zich herhaaldelijk uitgesproken tegen het voortzetten van het kamp. Camp New Irak is al meerdere malen door Irakese veiligheidstroepen aangevallen. Hierbij raakten meerdere bewoners gewond en een aantal is overleden. De laatste aanval vond plaats in april 2011. De bewoners van Camp New Irak vrezen dat er opnieuw buitensporig veel geweld tegen hen zal worden gebruikt als de plannen worden uitgevoerd om het kamp te sluiten.

De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR) heeft in zijn verklaring van 13 september 2011 bekendgemaakt dat er een groot aantal asielaanvragen is ontvangen van de bewoners van het kamp en dat er nu verdere stappen worden ondernomen om over elke individuele aanvraag te beslissen. Bovendien wordt in de verklaring het belang benadrukt van persoonlijke gesprekken met de asielzoekers op een onpartijdige, veilige en betrouwbare locatie.

Amnesty International roept de Irakese regering op om de geplande sluiting van het kamp uit te stellen tot de UNHCR alle asielaanvragen van de inwoners van Camp New Irak heeft behandeld.”

Doe mee aan de spoedactie van Amnesty International!