Oproep aan de internationale gemeenschap: gezamenlijke inzet is noodzakelijk om het schenden van de mensenrechten in Ashraf en de gedwongen deportatie van Iraanse ballingen te voorkomen!

 

14 november 2011 – De in Genève gevestigde Wereldorganisatie tegen Foltering (OMCT) heeft op 11 november een beroep gedaan op de internationale gemeenschap om hun inspanningen te intensiveren om grove mensenrechtenschendingen jegens de Iraanse ballingen, die in Ashraf in Irak wonen, te voorkomen en hun deportatie naar Iran te verhinderen.

“De deadline van de Irakese regering om het kamp aan het eind van 2011 te sluiten, zonder dat een oplossing voor de veiligheid van de bewoners is gevonden, vormt een acuut gevaar voor ernstige schendingen van de mensenrechten,” aldus Gerald Staberock, secretaris-generaal van de OMCT.

Kamp Ashraf ten noorden van Bagdad, waar 3400 Iraanse dissidenten wonen, waarvan ongeveer duizend vrouwen, wordt bedreigd met een bloedbad. Op verzoek van het regime in Teheran treft het Irakese leger voorbereidingen om het kamp, waar uitsluitend burgers wonen, aan het einde van dit jaar met geweld te ontruimen en te vernietigen. De inwoners lopen gevaar naar Iran gedeporteerd te worden, waar zij geconfronteerd zullen worden met martelingen en massa-executies. De Teheran-getrouwe Irakese regering verzet zich tegen de pogingen van de VN en de EU. Ze houdt vast aan het eigenmachtig gestelde ultimatum om de Iraanse ballingen aan het eind van 2011 met geweld uit Ashraf te verdrijven.

In april 2011 hebben Irakese troepen op verzoek van Teheran ook al een bloedbad in Ashraf aangericht. Bij de militaire aanval werden 36 burgers die daar wonen – waaronder acht vrouwen – gedood en meer dan 300 inwoners van Ashraf gewond, de meesten door schotwonden.

De Wereldorganisatie tegen Foltering eiste de opheffing van de deadline voor het sluiten van het kamp en vroeg om gezamenlijke inspanningen van de internationale gemeenschap, o.a. van de secretaris-generaal van de VN en de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, om de veiligheid van Iraanse ballingen in Kamp Ashraf te garanderen, totdat er een permanente oplossing voor hun verblijfplaats is gevonden.