18 november 2011 – Politieke commissie van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa: In Ashraf dreigt een bloedbad, wanneer de plannen worden uitgevoerd om de Iraanse ballingen onder dwang te verdrijven.

De politieke commissie van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa heeft op15 november in een verklaring een oproep gedaan om een humanitaire ramp en het schenden van de mensenrechten in Kamp Ashraf in Irak te voorkomen.

Er verblijven daar meer dan 3000 Iraanse dissidenten, waarvan ongeveer 1000 vrouwen, die het risico lopen slachtoffer te worden van een bloedbad als de plannen van de Irakese regering, om aan het einde van dit jaar het kamp met geweld te evacueren en te vernietigen, worden uitgevoerd. De bewoners lopen gevaar om naar Iran gedeporteerd te worden , waar zij worden bedreigd worden met  martelingen en massa-executies.

In april 2011 hebben Irakese troepen op verzoek van Teheran ook al een bloedbad in Ashraf aangericht. Bij de militaire aanval werden 36 burgers die daar wonen – waarvan acht vrouwen – gedood en meer dan 300 inwoners van Ashraf raakten gewond, de meeste door schotwonden.

De politieke commissie toonde zich in de verklaring bezorgd over de situatie van de Iraanse ballingen in kamp Ashraf en drong er bij Irak op aan om de termijn voor de sluiting van het kamp te verlengen, zodat de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (UNHCR) de mogelijkheid heeft om de procedure uit te voeren voor de definitieve erkenning als asielzoekers voor de Iraanse ballingen in Kamp Ashraf.

Verder werden de lidstaten van de Raad van Europa opgeroepen om positief te beslissen over de opname van de erkende asielzoekers van Ashraf.