Volgens mensenrechtenactivisten in Qom heersen in de Centrale Gevangenis van Qom, de zogeheten Langeroud-gevangenis, die tien kilometer van de oude weg van Qom naar Kashan ligt, zeer slechte omstandigheden vanwege het grote aantal gevangenen, gebrekkige voorzieningen en de onterende behandeling van gevangenen door gevangenisbewaarders.

Volgens dit rapport zitten er ruim 4000 mensen vast, wat driemaal zoveel is als er werkelijk gehuisvest kunnen worden. Dit heeft in deze gevangenis geleid tot immorele en onhygiënische toestanden. Door de slechte kwaliteit van het eten en de aanwezigheid van luizen en teken in de slaapruimte zijn de omstandigheden in deze gevangenis zeer moeilijk. Gevangenen die besmet zijn met hiv en hepatitis zitten gewoon tussen de andere gevangenen en krijgen geen medische behandeling. De bestaande immorele praktijken die naar verluidt voor sommige gevangenen een bron van inkomsten zijn geworden maken de problemen nog groter. Deze wanpraktijken spelen zich met name af in het Jongeren-celblok waar gevangenen onder de 18 vastzitten.

Door de willekeurige en onwettelijke behandeling van gevangenen door gevangenispersoneel heersen er onmenselijke toestanden. Er zijn berichten dat bewakers gevangenen in sommige gevallen hebben vastgebonden aan lichtmasten en hen in de vrieskou hebben laten staan na koud water over hen te hebben uitgegooid.

In het geheim uitgevoerde executies

Volgens berichten zijn in de afgelopen paar maanden in de Langeroud-gevangenis ongeveer vijftien gevangenen geëxecuteerd die waren veroordeeld wegens drugsgerelateerde en andere delicten. Daarnaast zitten naar verluidt 80 tot 120 gevangenen in een dodencel. De meest recente executies vonden plaats in november, toen twee gevangenen werden terechtgesteld op de binnenplaats van de gevangenis nadat hun drugsgerelateerde doodvonnissen waren bevestigd door het hooggerechtshof.

Volgens deze berichten is gevangenispersoneel begonnen met het inrichten van een nieuwe executieplaats in deze gevangenis om mensen op een meer ‘gemechaniseerde’ manier terecht te kunnen stellen. Een aantal gevangenen, die naar verluidt werden gedwongen om te helpen bij de bouw van deze executieruimte, heeft geweigerd daaraan mee te werken.