1 december 2011 – Oproep aan de EU: voorkom gedwongen uitzetting en dreigend bloedbad!

Tijdens de vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU in Brussel hebben Iraanse ballingen uit verschillende Europese landen op 1 december voor het gebouw van de EU-ministerraad gedemonstreerd voor de bescherming van Ashraf. De demonstranten eisten bescherming van de Europese Unie voor de Iraanse oppositieleden, die in Kamp Ashraf in Irak het gevaar lopen om eind december slachtoffer te worden van militair geweld, gedwongen verdrijving en deportatie naar Iran.

Het hoofd  buitenlands beleid van de EU, Catherine Ashton, had eerder al aangekondigd dat de EU ministers van Buitenlandse Zaken zich bezig zouden houden met de situatie in Ashraf en dat er een oplossing moet worden gevonden om de veiligheid van de 3400 mensen in Kamp Ashraf te waarborgen.

 

 

De demonstranten riepen de EU op om de door Irak geplande gedwongen uitzetting van de inwoners van Ashraf te voorkomen. De EU moet zich ervoor inzetten dat de deadline van einde dit jaar voor de uitzetting wordt geannuleerd en dat alle inwoners van Ashraf worden erkend als asielzoekers, waardoor de opname van de Iraanse ballingen in derde landen wordt versneld. Zij riepen op tot de bescherming van Ashraf door de vredesmacht van de VN, totdat dat alle Iraanse ballingen van Kamp Ashraf in derde landen zijn opgenomen..