5 december 2011 – De Canadese Minister van Buitenlandse Zaken zet zich in voor verlenging van de deadline voor de sluiting van Kamp Ashraf.

In zijn antwoord op een parlementaire vraag inzake beschermende maatregelen van Canada voor de Iraanse politieke vluchtelingen in Kamp Ashraf in Irak, sprak de Canadese minister van Buitenlandse Zaken John Baird (foto) zich op 2 december uit tegen een gedwongen uitzetting van de Iraanse ballingen in Kamp Ashraf.

De Iraanse oppositieleden in Kamp Ashraf, ten noorden van Bagdad, lopen gevaar om slachtoffer te worden van militair geweld en deportatie naar Iran door het ultimatum van Irak om hen eind december gedwongen te verdrijven.

Canada doet een beroep op Irak om de deadline voor het sluiten van het kamp te verlengen teneinde de inwoners van Ashraf en de VN genoeg tijd te geven voor de asielprocedure, aldus de Canadese minister van Buitenlandse Zaken. Canada roept Irak op om de  internationale verplichtingen na te komen. Er moet gegarandeerd worden dat de mensen van Ashraf niet onder dwang verdreven worden naar een land waar hen wellicht leed berokkend zal worden. Canada zal de situatie in Ashraf intensief blijven observeren.
Link naar web