7 december 2011 – Ban Ki-moon roept op tot humanitaire hulp en de implementatie van de erkenningsprocedure voor de bewoners van Ashraf als asielzoekenden.
In zijn kwartaalbericht over de voortgang van het werk van de VN missie voor bijstandverlening voor Irak (UNAMI), die op 6 december in de VN Veiligheidsraad is behandeld, heeft VN secretaris-generaal Ban Ki-moon (foto) de internationale gemeenschap opgeroepen om de Iraanse dissidenten van Kamp Ashraf in Irak op te nemen.

Meer dan 3.000 Iraanse dissidenten in Kamp Ashraf ten noorden van Bagdad lopen wegens het ultimatum van Irak om hen eind december uit te zetten gevaar om slachtoffer te worden van militair geweld, gedwongen verplaatsing en deportatie naar Iran. Daar kunnen zij worden geconfronteerd met martelingen en massa-executies.

Voor het vinden van een duurzame oplossing voor de mensen van Ashraf, aldus de VN secretaris-generaal, is het van belang dat derde landen verklaren dat zij bereid zijn om de Iraanse ballingen op te nemen. Ban Ki-moon zei dat hij en andere hoge VN-functionarissen zich daarvoor bij de lidstaten van de VN zullen inzetten.

De Verenigde Naties, aldus Ban, blijven zich inspannen voor humanitaire hulp voor de bewoners van Ashraf. De VN secretaris-generaal riep Irak op om in te stemmen met de erkenningsprocedure van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (UNHCR) voor de bewoners van Ashraf als asielzoekenden.

In november zei de chef buitenlands beleid van de EU, Catherine Ashton, dat ze bij de EU-lidstaten zou aandringen op het opnemen van de Iraanse ballingen in Kamp Ashraf.