Bloomberg, 30 november 2011- William Hague, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, heeft bevel gegeven tot sluiting van de Iraanse ambassade in Londen na de bestorming van de Britse ambassade in Teheran, waarbij hij zei dat de aanval plaatsvond met instemming van de regering van Iran.

Alle Iraanse diplomaten moeten het Verenigd Koninkrijk in de komende 48 uur verlaten, zei Hague, wegens de ‘ernstige schending’ van de Conventie van Wenen, die in het buitenland werkende diplomaten beschermt. De sluiting van de Iraanse ambassade betekent niet, zei hij, dat de diplomatieke banden zijn verbroken. Groot-Brittannië heeft zijn ambassade in Teheran gesloten en alle personeel geëvacueerd, zei hij.

‘Als een land het voor ons onmogelijk maakt om werkzaam te zijn op hun grondgebied, kan het niet zo zijn dat zij hier een functionerende ambassade hebben, vertelde Hague het Lagerhuis in Londen vandaag. ‘Ik eis dat de Iraanse ambassade onmiddellijk gesloten wordt.

Volgens Iraanse staatsmedia behoorden de aanvallers van gisteren tot de Basij, een militie die banden heeft met het Republikeinse Gardekorps. Ze drongen het hoofdgebouw van de ambassade in het centrum van Teheran en een compound in het noorden van de stad binnen, haalden de Britse vlag en een foto van koning Elizabeth II naar beneden, sloegen ramen aan diggelen en doorzochten documenten. De aanval kwam een week nadat het Verenigd Koninkrijk zich had aangesloten bij de Verenigde Staten bij het uitbreiden van de sancties tegen Iran vanwege zijn nucleaire programma, dat volgens de bondgenoten waarschijnlijk tot doel heeft om in het geheim bommen te maken.

‘Wij zijn tot de conclusie gekomen dat de garanties voor de veiligheid van ons personeel die het Iraanse regime gaf niet geloofwaardig waren,’ zei Hague. ‘Een probleem in de betrekkingen mag op geen enkele manier en in geen enkele situatie een excuus zijn in gebreke te blijven bij het beschermen van diplomatiek personeel en diplomatieke gebouwen,’ zei hij. ‘Het is een bizarre gedachte dat dit misschien gebeurd is met instemming van het regime.’