AP – (Oslo, Noorwegen, en Londen) – 30 november 2011 – Noorwegen heeft uit veiligheidsoverwegingen zijn ambassade in Teheran gesloten nadat de Britse ambassade werd belaagd door Iraanse demonstranten, heeft een functionaris woensdag gezegd.

Hilde Steinfeld, een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Oslo, zei dat de beslissing tot sluiting van de ambassade afgelopen dinsdag is genomen, maar dat het diplomatieke personeel van Noorwegen het land niet heeft verlaten. ‘Ze zijn nog steeds in Teheran,’ zei ze.

Steinfeld wilde er niet dieper op ingaan, maar zei dat ‘het besluit voortvloeit uit veiligheidsoverwegingen’. ‘Het hangt samen,’ voegde ze eraan toe, ‘met de aanval op de Britse ambassade gisteren.’

In de Iraanse hoofdstad zijn vier of vijf Noorse diplomaten werkzaam, zei ze.

Op dinsdag bestormden demonstranten de Britse ambassade in wat schijnbaar begon als een door de staat goedgekeurde uiting van woede vanwege de sancties die het Westen Iran onlangs heeft opgelegd om het land te straffen omdat het weigert zijn nucleaire programma te stoppen.

De demonstranten haalden de Britse vlag naar beneden, staken een auto van de ambassade in brand en bestookten gebouwen met benzinebommen.

Groot-Brittannië zegt dat het een deel van zijn ambassadepersoneel en hun gezinnen terugtrekt uit Teheran. Het ministerie van Buitenlandse Zaken weigerde woensdag te zeggen hoeveel mensen teruggehaald worden en andere gegevens te verstrekken.

Na de acties van de Iraanse demonstranten op dinsdag zei het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken dat ‘het garanderen van de veiligheid van ons personeel en hun families onze eerste prioriteit is’.