SMV is op 10 december, de Dag van de Mensenrechten, een actie gestart voor de vrijlating van de gevangen mensenrechtenadvocaat Nasrin Sotoudeh en om aandacht te vragen voor de schrijnende situatie van alle Iraanse gewetensgevangenen.

Nasrin Sotoudeh is een van de moedigste en openhartigste verdedigers van de mensenrechten in Iran De Dag van de Mensenrechten is een passend moment om meer druk uit te oefenen op de Iraanse overheid voor haar bevrijding.

De meeste mensen weten wel dat Iraanse burgers vaak gevangen gezet worden wegens het uitspreken van hun mening of het meedoen aan protestacties, maar deze gevangenen blijven meestal anoniem. Door nu een naam en een gezicht te geven aan een van hen, willen we niet alleen de vrijlating van Sotoudeh bereiken, maar ook die van honderden anderen gewetensgevangenen die in Iran ten onrechte achter de tralies zitten.

Sotoudeh werd op 4 september 2010 gearresteerd en beschuldigd van “handelen tegen de nationale veiligheid” en “propaganda tegen het regime.” In september 2011 werd ze in hoger beroep veroordeeld tot zes jaar gevangenis en een 10-jarige verbod op het uitoefenen van haar beroep als juriste.

De aanklacht was gebaseerd op de samenwerking van Sotoudeh met een van de belangrijkste mensenrechtengroeperingen van Iran, het Defenders of Human Rights Center, en wegens het verlenen van juridische bijstand aan demonstranten en mensen die na de verkiezingen van 2009 kritiek hadden op de regering. Bovendien had ze met nationale en internationale media gesproken over de zaken van haar cliënten. Ze is als beklaagde en als gevangene twee keer in hongerstaking gegaan als protest tegen het ontzeggen van haar fundamentele rechten.

Nasrin Sotoudeh, moeder van twee jonge kinderen, werd in Iran en internationaal bekend door haar inspanningen om de doodstraf voor jeugdige personen af te schaffen, de rechten van vrouwen te verbeteren, en gewetensgevangenen te verdedigen.