9 januari 2012 – SMV vindt dat de Iraanse rechterlijke macht onmiddellijk het doodvonnis moet vernietigen van de Iraans-Amerikaanse staatsburger Amir Mirzaei Hekmati. Daarnaast moet justitie hem een eerlijk proces geven met volledige toegankelijkheid tot zijn advocaat en een einde maken aan meer dan vier maanden eenzame opsluiting. SMV is ernstig bezorgd over het doodvonnis en de voortdurende geheimhouding rond de arrestatie en de vervolging van de Iraans-Amerikaanse Amir Hekmati.

De Amerikaan ging op 15 augustus 2011 naar Iran voor familiebezoek. Hij werd op 29 augustus 2011 gearresteerd op beschuldiging van spionage.
Toen Amir een visum aanvroeg bij de afdeling Iraanse Belangen van de Pakistaanse ambassade in Washington, werd hem verzekerd dat zijn vroegere dienstverband bij de Amerikaanse regering geen beletsel zou vormen voor zijn reis naar Iran, of problemen zou geven.

 

Op 27 december, vier maanden na zijn arrestatie, werd de zaak van Hekmati voor het eerst behandeld door de Revolutionaire Rechtbank van Teheran. De advocaat die door zijn familie was ingehuurd mocht hem niet vertegenwoordigen. In plaats daarvan benoemde de rechtbank een verdediger, die vooraf geen contact met hem had gehad.
Na de arrestatie van Hekmati hebben de Iraanse autoriteiten zijn familie onder druk gezet om niet te praten met de media, en hen verzekerd dat hij binnenkort zou worden vrijgelaten. Tijdens zijn gevangenschap mocht Hekmati echter geen contact hebben met zijn familie in de VS.

Hekmati zou naar Iran zijn gekomen om te infiltreren bij de geheime dienst van dat land. Volgens de geheime dienst wilde hij Iran beschuldigen van terrorisme. Volgens hen werd Hekmati in mei 2009 gerekruteerd door de CIA om spionagemissies in Iran uit te voeren.

Alles over Hekmati’s verleden, zoals zijn dienst in het Amerikaanse leger en zijn dienstverband bij de Amerikaanse overheid, is te vinden in openbare dossiers en is niet geheim. Deze informatie kan eenvoudig verkregen worden via zijn visum aanvraag, maar ook uit zijn in beslag genomen laptop.

In plaats van Hekmati zonder aanklacht vrij te laten, vertoonde de Iraanse televisie op 27 december een bleke en uitgehongerde Hekmati die een bekentenis deed. Op 9 januari 2012 werd Hekmati veroordeeld tot executie.

De familie van Amir Hekmati verbreekt nu hun maandenlange stilte: “De Iraanse autoriteiten vroegen ons om te zwijgen, en zeiden dat Amir binnenkort vrij zou komen. Na deze uitspraak zullen we niet langer zwijgen. Hij zit al 126 dagen vast. Wij geloven dat Amir vals beschuldigd is en dat zijn bekentenis onder zware dwang is afgelegd.”