9 januari 2012 –  “In verhouding tot de bevolking, is er geen land met meer executies dan Iran.”

Het hoofd buitenlands beleid van de EU, Catherine Ashton (foto), sprak op 5 januari haar diepe bezorgdheid uit over de toename van het aantal executies in Iran. In 2011 heeft Iran meer doodvonnissen voltrokken dan ooit tevoren in de recente geschiedenis van het land, aldus Ashton in Brussel. Het regime in Teheran in gaat daarmee in tegen de wereldwijde trend naar afschaffing van de doodstr

In verhouding tot de bevolking is er geen land met meer executies dan Iran. Vorig jaar werden honderden mensen geëxecuteerd na onbetrouwbare processen wegens misdaden waar volgens internationale normen geen doodstraf op staat. Duizenden andere verdachten worden volgens Ashton met hetzelfde lot bedreigd.

Mensenrechtenorganisaties schatten het aantal executies in Iran in 2011 meer dan 600. Het hoofd buitenlands beleid van de EU drong er bij Iran op aan om te stoppen met de executies en een moratorium op de doodstraf in te stellen.