Acht mensen die discussieerden en kritiek hadden op de islam en religieuze zaken via een sociaal internet netwerk zijn samen tot totaal 54 jaar gevangenis veroordeeld.
De acht personen zijn tussen juli en februari 2011 gearresteerd wegens activiteiten in een sociaal netwerk waarbij de conventionele argumenten en redeneringen in religieuze opvattingen bekritiseerd en bestudeerd werden.

Na hun arrestatie door de geheime dienst werden deze mensen gemarteld en gedwongen om bekentenissen te doen via de staatstelevisie. Ze zaten langdurig in eenzame opsluiting en geheim agenten probeerden een link te leggen met Europese ambassades en landen, ondanks het feit dat ze op het internet alleen religieuze kwesties hadden besproken.
De meeste van hen zijn gewelddadig behandeld en langdurig mentaal en fysiek gemarteld.

Van de gedetineerden werd Dr Kamran Ayazi, een tandarts uit Shiraz, veroordeeld tot 9 jaar gevangenis op beschuldiging van vijandschap met God; hij kreeg de langste gevangenisstraf.

Dr. Ladan Mostavafi (v) werd veroordeeld tot vijf jaar, Hanieh Sane (v) werd veroordeeld tot zeven jaar, Hojatollah Nikouyi vijf jaar, Mohammad-Reza Pounaki zes jaar, Mohammad-Reza Akhlaqi zeven jaar, Sepehr Ibrahimi acht jaar en Amir Latifi kreeg zeven jaar.

Deze acht mannen en vrouwen werden beschuldigd van ‘het beledigen van heiligheden en belediging van de leider’. (Comité van mensenrechtenactivisten in Iran – 19 januari 2011)