Volgens berichten uit de Gohardasht gevangenis in Karaj werd de politieke gevangene Afshin Baimani, die levenslang heeft, op zaterdag 21 januari in de gevangenis overgeplaatst naar eenzame opsluiting in cellenblok Sepah, dat wordt gerund door het Ministerie van Inlichtingen. Hij werd langer dan 2 uur verhoord, psychologisch gemarteld en met de dood bedreigd.

“Het is voor ons heel makkelijk om ervoor te zorgen dat je de ochtend niet meer ziet”, kreeg hij te horen.

De belangrijkste reden achter deze ondervragingen was een brief die hij schreef wegens de gedenkdag van het overlijden van de politieke gevangene Ali Saremi (vader van een inwoner van Ashraf, die geëxecuteerd werd in december 2010).

Baimani werd in 2001 gearresteerd, samen met zijn zwangere vrouw en kind, en werd maandenlang gewelddadig gemarteld in cellenblok 209 van de Evin gevangenis. Hij werd veroordeeld tot levenslang en zit sindsdien in de beruchte Gohardasht gevangenis. Zijn broer, Mehdi Baimani, werd doodgeschoten bij zijn arrestatie. (Mensenrechten- en democratieactivisten in Iran – 26 januari 2012)