Volgens berichten bevindt een aantal politieke gevangenen in de Gohardasht- [Rajayishahr-] gevangenis in Karaj zich in kritieke toestand en wordt hun de mogelijkheid onthouden om zich medisch te laten behandelen.

De politieke gevangene Abbas Esfandiari, 57, die in de jaren tachtig van de vorige eeuw om politieke redenen gevangenzat, verkeert inmiddels een paar maanden in kritieke toestand en lijdt naar verluidt aan leukemie. Hij heeft ademhalingsproblemen, met als gevolg dat zijn gezicht soms donker kleurt. Esfandiari kan daarnaast niet goed praten en moet meestentijds het bed houden. Ondanks zijn kritieke toestand geven de verhoorders van de inlichtingendienst en de openbare aanklager Abbas Jafari Dolat Abadi uit Teheran geen toestemming om hem over te brengen naar een ziekenhuis.

Enige tijd geleden is zijn medische dossier naar de openbare aanklager in Teheran gestuurd om gedaan te krijgen dat hij wordt overgebracht naar een ziekenhuis, maar dat heeft niet geholpen. Esfandiari gaat met de dag fysiek verder achteruit en nadert het punt waarna er geen weg terug is. Hij werd in 2009 tijdens de protesten na de verkiezingen opgepakt op beschuldiging van het geven van steun aan de People’s Mojahedin Organization of Iran en werd na ernstige martelingen in celblok 209 in de Evin-gevangenis overgeplaatst naar celblok 350 en vervolgens naar de Gohardasht-gevangenis

Alireza Kheirabadi, 60, kampt met ernstige hart- en prostaatproblemen. Bij een recente controle van de gevangenisarts kreeg hij te horen dat zijn hart 25 procent van zijn vermogen had verloren en dat zijn toestand gevaarlijk was. De arts stuurde zijn medische dossier naar de openbare aanklager in Teheran om gedaan te krijgen dat hij werd overgebracht naar een ziekenhuis, maar dat heeft geen resultaat opgeleverd.

De politieke gevangene Jafar Eqdami, die kampt met ernstige, onverklaarbare spier- en zenuwpijnen, is amper in staat om te lopen. Hij heeft al zes maanden last van deze onbekende kwaal en moet behandeld worden, maar agenten van de inlichtingendienst en de openbare aanklager in Teheran geven geen toestemming om hem over te brengen naar een ziekenhuis buiten de gevangenis.

De politieke gevangene Keivan Samimi kampt met hart- en leverproblemen, maar heeft geen toestemming gekregen om zich daarvoor buiten de gevangenis te laten behandelen.

Andere politieke gevangenen, zoals onder anderen Zaniar Moradi, Meisaq Yazdan Nejad en Reza Sharifi Bukan, kampen met diverse aandoeningen, maar ook zij mogen zich daarvoor niet laten behandelen. (Human Rights and Democracy Activists in Iran – 29 januari 2012)