In de afgelopen twee jaar zijn in Iran ongeveer 250 journalisten gearresteerd en veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Journalisten en kranten die zich niet onderwerpen aan het regime worden blootgesteld aan mogelijke vervolging of schorsing wegens een nieuwsbericht of redactioneel artikel. Veel journalisten kunnen niet meer openlijk hun werk doen. Het vervolgen van journalisten is onderdeel geworden van de politieke cultuur van Iran …

Iran staat in de Press Freedom Index, die door Reporters Without Borders deze maand is uitgebracht, op de 175e plaats van de 179 landen die vermeld worden. Ongeveer 50 onafhankelijke kranten zijn sinds juni 2009 op non-actief gesteld door de rechter en door de censuur van het ministerie van Cultuur en Islamitische Begeleiding. Degenen die nog steeds publiceren zijn onderhevig aan voortdurende intimidatie, waarschuwingen en ondervragingen, en zelfcensuur is regel bij de redacties.
De Iraanse autoriteiten demoniseren het internet, sociale netwerken en nieuwe media, door hen te beschuldigen van het dienen van buitenlandse belangen. Het regime scherpt constant de controle van het internet aan. In januari 2011 is de eerste “cyber-politie” opgericht om online dissidenten op te sporen. De autoriteiten beroemen zich op hun succes op het gebied van internetcensuur, en beweren dat ze miljoenen websites hebben geblokkeerd.

Online filtering software, die is ontwikkeld in Iran, wordt gebruikt voor het versterken van inhoud blokkering en een aantal westerse bedrijven is beschuldigd van samenwerking met de Iraanse regering op dit gebied. Iran wil nu nog verder gaan en zijn eigen nationale internet ontwikkelen. (Reporters without Borders – 1 februari 2012)
Link naar bron