Iraanse autoriteiten moeten onmiddellijk tientallen arbeids- en onafhankelijke vakbondsactivisten vrijlaten, die gevangen zijn gezet voor het zich vreedzaam uiten ter  verdediging van werknemers, zei Human Rights Watch vandaag. Veroordelingen voor uitsluitend de vreedzame uitoefening van de vrijheid van vereniging en vergadering moet worden vernietigd en aanklachten tegen anderen die worden vervolgd om dezelfde redenen moeten worden ingetrokken, heeft Human Rights Watch gezegd.

De laatste ronde van de arrestaties vond plaats in Iran Teheran, en de provincies Oost-Azerbeidzjan en Koerdistan. De autoriteiten hebben medio januari 2012 vier activisten gesommeerd hun lange straffen uit te gaan zitten die zijn opgelegd in 2011.

Autoriteiten lieten de vier verdachten vrij op borgtocht, maar in november 2011 bevestigde afdeling 6 van de Oost-Azerbeidzjan beroepsrechtbank de oorspronkelijke veroordelingen van de rechtbank. De autoriteiten riepen de verdachten nog niet op om hun gevangenisstraf uit te dienen tot dit jaar.

Human Rights Watch maakt zich zorgen over het welzijn van een aantal prominente arbeids-en vakbondsactivisten die op dit moment hun gevangenisstraffen uitzitten, waaronder Reza Shahabi, Ali Nejati, Ebrahim Madadi, en Behnam Ebrahimzadeh. Madadi is vice-president en Shahabi is penningmeester van het Syndicaat van de werknemers van Teheran en Suburbs Bus Company (SWTSBC). Madadi zit een drie-en-een-half jarige gevangenisstraf uit op beschuldiging van het in gevaar brengen van de nationale veiligheid. Shahabi werd gearresteerd op 12 juni 2010. Een revolutionaire rechtbank in Teheran dagvaardde hem op 25 mei 2011 voor het in gevaar brengen van de nationale veiligheid en propaganda tegen de staat, maar in zijn geval is er nog geen uitspraak gedaan.

De IFWU, de bus werknemers- en suikerriet vakbonden behoren tot de grootste en meest actieve onafhankelijke vakbonden in Iran. Het Iraanse arbeidsrecht erkent het recht tot het oprichten van vakbonden, onafhankelijk van door de regering gesanctioneerde groepen, niet. Sinds 2005 hebben de autoriteiten herhaaldelijk werknemers die zijn aangesloten bij deze onafhankelijke vakbonden lastig gevallen, gedagvaard, gearresteerd, veroordeeld, en hun families geïntimideerd.

De meeste van deze arrestaties vonden plaats tijdens de viering van de Internationale Dag van de Arbeid of bij stakingen waartoe de vakbonden hadden opgeroepen, vaak in verband met achterstallig loon dat al maanden lang niet is uitbetaald.

Onafhankelijke vakbonden hebben geprotesteerd tegen amendementen op het huidige arbeidsrecht, ingediend door president Ahmadinejad. De amendementen, die momenteel worden herzien door het Iraanse parlement, betreffen het voor werkgevers gemakkelijker maken om werknemers te ontslaan en werknemersvoordelen, zoals het jaarlijks aantal vakantiedagen, te verminderen. (Human Rights Watch – 30 januari 2012)