Het uitoefenen van onmenselijke en onaanvaardbare druk op de gevangenen in de Gohardasht gevangenis heeft de afgelopen dagen geleid tot een stijging van het aantal zelfmoorden. Minstens drie mensen in cellenblok 1 van deze gevangenis hebben zelfmoord gepleegd.

De 22-jarige gevangene Javad Lotfi pleegde op 8 februari zelfmoord om aan de ondraaglijke omstandigheden in cellenblok 1 te ontsnappen. Hij werd echter op het nippertje gered door zijn celgenoten en naar de ziekenboeg overgebracht. Er is nog niets bekend over zijn toestand.

Gevangenen worden vaak zonder reden overgeplaatst naar eenzame opsluiting in cellenblok 1, waar ze op geen enkele manier kunnen communiceren met de buitenwereld. Ze worden gemarteld, soms verminkt, regelmatig verkracht, krijgen slechts weinig te eten en lijden honger.
Ze mogen lange tijd niet baden, voor het gebruik van de badkamer zijn beperkingen ingesteld.

Er zit geen glas in de celramen en bij temperaturen onder het vriespunt is het verblijf in de cel ondoenlijk. (Mensenrechten- en democratieactivisten in Iran – 13 februari 2012)