De Iraanse politie en veiligheidstroepen hebben op dinsdag in diverse wijken in Teheran, aldus bewoners, stellingen betrokken ter verhindering van demonstraties ter herdenking van een protestbetoging van de oppositie waarbij twee doden vielen en tal van mensen werden opgepakt.

De veelal in oproeruitrusting uitgemonsterdetroepen werden aangevoerd in auto’s, bussen en op motorfietsen en namen posities in op hoofdpleinen en hoofdstraten in de stad, zeiden bewoners die anoniem wensten te blijven. Buitenlandse media kregen van de autoriteiten geen toestemming zich in de stad te begeven om te kijken waar zich troepen opstelden en na te gaan of er zich betogers verzamelden. Volgens de oppositiewebsite Kalame.com zijn er echter enkele ‘stille’ protesten gehouden, maar de site gaf verder weinig details.

Gholam Hossein Mohseni Ejei, de hoofdaanklager van Iran, waarschuwde op maandag dat ‘personen of groepen die acties proberen uit te voeren die ingaan tegen de nationale veiligheid en belangen aangepakt zullen worden’, aldus het officiële nieuwsagentschap IRNA. Morteza Tamaddon, de gouverneur van de provincie Teheran, bestempelde de protestoproep vorige week als ‘een propagandagebaar van de antirevolutionaire oppositie’, zo meldde de Young Journalist Club, een aan de Iraanse staatstelevisie gelieerde groep. Tamaddon zei dat de oproep was gericht op het ondermijnen van Iraanse parlementsverkiezingen op 2 maart, maar hij waarschuwde: ‘Wij zijn geheel voorbereid en wij hebben alle veiligheidsmaterieel dat nodig is om in Teheran dit soort gebeurtenissen het hoofd te bieden.’

Amnesty International heeft gezegd dat een blokkade van internetsites deze week een poging was de geplande protesten te verstoren. (AFP, AP – 14 februari 2012)