21 februari 2012 – De Iraanse ballingen eisen dat de bewapende Irakese troepen Camp Liberty verlaten, zodat ze kunnen leven in een veilige en geweldloze omgeving.

De 397 Iraanse dissidenten, die op 18 februari op advies van de VN vanuit Ashraf zijn overgeplaatst naar het doorgangskamp Camp Liberty vlakbij Bagdad, hebben zich gewend tot internationale mensenrechtenorganisaties omdat de massale aanwezigheid van gewapende Irakese troepen in Camp Liberty hun veiligheid bedreigt.

Het betreft dezelfde politiemacht die de inwoners van Ashraf in 2009 en 2011 met wapengeweld heeft aangevallen, wat leidde tot bijna 50 doden en 1000 gewonden onder de weerloze burgers van Ashraf.

De Iraanse ballingen worden in Camp Liberty in een soort detentiecentrum vastgehouden.. Een centraal politiebureau en vier politieposten zijn bezet door gewapende troepen. Op weg naar het keukengebouw moeten de vluchtelingen elke keer langs een controlepost met gewapende politieagenten.


Controlepost in Camp Liberty

Overal zijn bewakingscamera’s aangebracht, waarmee alle bewegingen van de Iraanse ballingen gecontroleerd worden. De asielzoekers zijn bang dat de beelden van deze camera’s aan het regime in Teheran worden doorgegeven, dat van deze informatie gebruik kan maken om hun familieleden in Iran te vervolgen.

De camera’s zijn zo geïnstalleerd, dat het interieur van de stacaravans en van het sanitair wordt gefilmd, zodra de deuren worden geopend. Door de bewaking in het kamp hebben de Iraanse ballingen  vrijwel geen privacy meer.

Camp Liberty: hat aan de vluchtelingen toegewezen gebied is omgeven door een bijna vier meter hoge muur.

De vluchtelingen staan erop dat ze in Camp Liberty worden behandeld volgens de internationaal aanvaarde humanitaire normen. Dit houdt vooral in dat de bewapende Irakese troepen vertrekken uit Camp Liberty, zodat de asielzoekers daar kunnen verblijven in een veilige en geweldvrije omgeving.

Achtergrond:
De meer dan 3.000 Iraanse bannelingen in kamp Ashraf, onder wie 1.000 vrouwen, zijn politieke vluchtelingen die door de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) erkend zijn als asielzoekers. Dus hebben ze recht op bescherming, veiligheid en humanitaire hulp volgens het internationaal recht.

Het regime in Teheran en zijn bondgenoten in Irak proberen de uitzetting af te dwingen van de Iraanse ballingen uit de nederzetting Ashraf, waar ze meer dan 25 jaar gewoond hebben. Terwijl ze de mensen van Ashraf als terroristen belasterd hebben, dreigt de Irakese regering met sancties als niet alle Iraanse ballingen van  Ashraf eind april 2012 vertrokken zijn uit Irak.

Het Irakese leger gaat door met represailles en blokkades om de vluchtelingen te dwingen Ashraf te verlaten.
De inwoners van Ashraf moeten eerst worden gehuisvest in het provisorische kamp “Camp Liberty” in de buurt van Bagdad, dat net een gevangeniskamp is. Bijna 400 vrouwen en mannen uit Ashraf zijn daar op 18 februari heengebracht.

Mensenrechtenactivisten hebben gewaarschuwd dat de Iraanse vluchtelingen daar niet adequaat beschermd zijn en dat ze acuut gevaar lopen om slachtoffer te worden van militaire willekeur, ernstige schendingen van de mensenrechten en deportatie naar Iran. De mensen van Kamp Ashraf, waar uitsluitend burgers wonen, zijn sinds 2009 het slachtoffer geweest van twee slachtpartijen begaan door het Irakese leger, waarbij bijna 50 doden en meer dan 1.000 gewonden vielen.

Mensenrechtenactivisten eisen dat de vluchtelingenorganisatie van de VN onmiddellijk een collectief recht op asiel afgeeft aan de politieke vluchtelingen van Ashraf. De status van asielgerechtigde is voorwaarde voor het opnemen van de Iraanse ballingen in derde landen.