Reporters Without Borders maakt zich grote zorgen over de manier waarop zes journalisten en netizens die in januari werden gearresteerd – Said Madani, Ehssan Hoshmand, Mohammad Solimaninya, Parastoo Dokoohaki, Marzieh Rasouli en Sahamoldin Borghani – in detentie worden behandeld.

Volgens informatie die is verzameld door Reporters Without Borders mogen ze geen gebruik maken van hun meest basale rechten en zitten ze in een isoleercel in sectie 209 of sectie 2A van de Evin-gevangenis in Teheran om hen zover te krijgen op tv uitgezonden verklaringen af te leggen waarin ze bekennen samen te werken met buitenlandse media en oppositiegroepen. Sectie 209 valt onder het beheer van het ministerie van Inlichtingen, sectie 2A onder het beheer van de Revolutionaire Wachters.

De familie van Saeed Malekpour, een netizen die ter dood veroordeeld is, heeft ondertussen gemeld dat zijn doodvonnis is doorgestuurd naar de instantie die tot taak heeft dit soort vonnissen uit te voeren, wat betekent dat hij in de komende uren of dagen terechtgesteld kan worden. De doodvonnissen van twee andere netizens, Vahid Asghari en Ahmadreza Hashempour, zijn onlangs bevestigd door het hooggerechtshof.

‘Nu de spanningen tussen Iran en de internationale gemeenschap oplopen, heeft het regime het in toenemende mate gemunt op onafhankelijke journalisten,’ aldus Reporters Without Borders. ‘Het geweld tegen gevangengezette journalisten heeft ondraaglijke proporties aangenomen. Navi Pillay, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, en Ahmed Shaheed, de speciale rapporteur voor de mensenrechtensituatie in Iran, moeten zo snel mogelijk actie ondernemen om bedreigde journalisten en netizens te beschermen.’

De journaliste Mahssa Amrabadi is kort geleden door een revolutionair hof in Teheran veroordeeld tot vijf jaar gevangenis (waarvan vier jaar voorwaardelijk) voor het geven van interviews en schrijven van artikelen tot steun van haar man, de journalist Masoud Bastani. Ze is voorheen op 14 oktober 2010 door een ander revolutionair hof in Teheran tot een jaar gevangenis veroordeeld wegens diverse activiteiten, waaronder ‘contact onderhouden met de families van andere gevangenen’.

Haar man, die in het verleden werkte voor het dagblad Farhikhteghan, zit vast in de Rajaishahr-gevangenis. Hij werd op 4 juli 2009 gearresteerd en samen met een groot aantal andere journalisten berecht in een van de stalinistische massaprocessen die de regering in augustus 2009 begon te organiseren in Teheran. Een revolutionair hof veroordeelde hem op 1 november 2009 tot zes jaar gevangenis.

Achtergrond van de zes mensen die in januari zijn gearresteerd

Said Madani en Ehssan Hoshmand zijn beiden journalist. Ze werden op 7 januari door agenten in burger thuis in Teheran opgepakt. Heydar Moslehi, de minister van Inlichtingen, bevestigde de dag erna hun arrestatie en zei dat ze ‘het voornemen’ hadden ‘Amerikaanse plannen uit te voeren om de parlementsverkiezingen te verstoren door middel van cyberspace en sociale netwerken’. Dit was overduidelijk een verzonnen beschuldiging van een regime dat dissidenten er, zonder bewijzen, stelselmatig van beschuldigt te spioneren voor de Verenigde Staten of Israël.

Mohammad Solimaninya is beheerder van u24, een sociaalnetwerk-website voor Iraanse professionals die ontoegankelijk is gemaakt. Hij heeft daarnaast websites gecreëerd voor tal van maatschappelijke organisaties, ngo’s en Iraanse intellectuelen. Hij werd op 10 januari gearresteerd nadat hij opdracht had gekregen om te verschijnen voor een revolutionair tribunaal in Karaj, een plaats 20 kilometer ten noorden van Teheran. Agenten in burger van het ministerie van Inlichtingen doorzochten diezelfde dag zijn huis en namen zijn computer, harddisks en cd’s in beslag. Zijn familie weet nog steeds niet waarom hij is gearresteerd.

Parastoo Dokoohaki is een blogger en vrouwenrechtenactiviste. Marzieh Rasouli is een journaliste die artikelen over kunst en cultuur schrijft voor diverse kranten. De twee vrouwen werden op 15 januari thuis in Teheran gearresteerd door agenten van het ministerie van Inlichtingen wegens antiregeringspropaganda.

Sahamoldin Borghani is een journalist die schrijft voor de nieuwswebsite Irdiplomacy. Hij werd op 18 januari thuis in Teheran gearresteerd. Familieleden, die op het moment van zijn arrestatie niet aanwezig waren, troffen een briefje op de deur aan met de mededeling: ‘We hebben Shama en zijn apparatuur meegenomen.’ Ze weten niet waarom hij is opgepakt. Irdiplomacy wordt geleid door Mohammad Sadegh Kharazi, een voormalige Iraanse ambassadeur in Frankrijk die nauwe banden onderhoudt met de hervormingsgezinde ex-president Mohammad Khatami. (Reporters Without Borders – 21 februari 2012)