NEW YORK – Iran heeft in 2011 meer dan twee keer zoveel doodvonnissen voltrokken als in het jaar ervoor. Het aantal openbare executies nam zelfs vier keer toe, in een kennelijke poging politieke tegenstand te onderdrukken en mensen te intimideren. Dat zegt Amnesty International in een rapport dat is uitgebracht in de aanloop naar de Iraanse parlementsverkiezingen, komende vrijdag. De meest gebruikte executiemethode in Iran is ophanging.

Iran verstrekt geen officiële statistieken over de toepassing van de doodstraf en er zijn sterke aanwijzingen dat veel mensen in het geheim worden terechtgesteld. Volgens Elise Auerbach, Iran-specialist bij Amnesty, hebben in 2011 zeker vijftig openbare executies plaatsgevonden die van officiële zijde zijn toegegeven, vergeleken met veertien in 2010. Het totale aantal executies waarvan melding werd gemaakt in Iraanse staatsmedia steeg van 253 naar zeshonderd. Het gaat volgens Auerbach om de laagste cijfers die bekend zijn. “Het werkelijke aantal is flink wat hoger.”

Ongeveer tachtig procent van de doodvonnissen in Iran wordt uitgesproken in verband met drugsdelicten. Sommige gevallen betreffen moordenaars en verkrachters, maar de toenemende toepassing van de doodstraf ‘maakt het publiek ongevoelig’ en bereidt de weg voor een ruimere toepassing, bijvoorbeeld in politieke of religieuze zaken, zoals afvalligheid of ‘vijandschap tegen God’, zegt Auerbach.