LONDEN – Iran treedt in de aanloop naar de parlementsverkiezingen steeds harder op tegen dissidente geluiden. Dat schrijft mensenrechtenorganisatie Amnesty International dinsdag in een rapport. „Alles van het opzetten van een sociaal netwerk op internet, het toetreden tot een non-gouvernementele organisatie of het uitdrukken van verzet, kan je in de gevangenis doen belanden”, aldus Amnesty.

Volgens Amnesty is die situatie de afgelopen tijd verergerd. In Iran zijn vrijdag parlementsverkiezingen. Het is de eerste landelijke stembusgang sinds de omstreden herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad in 2009. Meer dan 3400 goed doorgelichte kandidaten strijden om 290 zetels in de majlis.

Volgens de organisatie arresteren de Iraanse autoriteiten vooral journalisten, advocaten, activisten en studenten en hun familieleden. Ook minderheden, filmmakers en mensen met internationale contacten zijn doelwit.