Het Witte Huis
Bureau van de Perschef

Voor onmiddellijke bekendmaking

De Verenigde Staten veroordelen in de sterkst mogelijke bewoordingen berichten dat de Iraanse autoriteiten het doodvonnis voor de Iraanse pastor Youcef Nadarkhani heeft bevestigd, en dat de enige reden hiervoor is dat hij weigert zijn christelijke geloof af te zweren. Met deze maatregel schendt Iran opnieuw op schokkende wijze zijn internationale verplichtingen, eigen grondwet en officieel vastgelegde normen en waarden.

De Verenigde Staten zijn solidair met pastor Nadarkhani, zijn familie en al degenen die zonder vrees voor vervolging hun geloof willen praktiseren – een fundamenteel en universeel mensenrecht. Het proces en het vonnis tegen pastor Nadarkhani laten zien dat de Iraanse regering totaal geen respect heeft voor religieuze vrijheid, en dat Iran de universele rechten van zijn burgers blijft schenden. De Verenigde Staten roepen de Iraanse autoriteiten op het vonnis onmiddellijk nietig te verklaren, pastor Nadarkhani vrij te laten en respect te tonen voor de fundamentele, universele mensenrechten, waaronder de vrijheid van godsdienst.

De Verenigde Staten roepen mensen en regeringen overal ter wereld op de Iraanse autoriteiten te verzoeken pastor Nadarkhani onmiddellijk vrij te laten.
(Persbericht van Het Witte Huis – 23 februari 2012)