6 maart 2012 – Iraanse asielzoekers bedreigd met uitzetting
Massale aanwezigheid van gewapende troepen in Camp Liberty: bedreiging voor lijf en leden van de vluchtelingen

Het Irakese leger bereidt zich voor op de gedwongen verplaatsing van de overige Iraanse dissidenten van Kamp Ashraf naar het doorgangskamp Camp Liberty bij Bagdad, waar bedreigende en mensonwaardige toestanden heersen. Irak dreigt om de nederzetting Ashraf, waar ongeveer 3000 Iraanse ballingen wonen, eind april te ontruimen.
Mensenrechtenadvocaten hebben een beroep gedaan op de VN, de VS en de EU om dwangmaatregelen tegen asielzoekers in Ashraf te voorkomen, die volgens het internationaal recht het recht hebben op bescherming en veiligheid.

Op 18 februari werden ongeveer 400 mannen en vrouwen van kamp Ashraf overgeplaatst naar Liberty. De asielzoekers hadden gevolg gegeven aan de oproep van de VN om te verhuizen, teneinde een bloedbad in Ashraf door Irakese militairen te voorkomen.

Camp Liberty is een detentiecentrum, dat de Iraanse asielzoekers niet mogen verlaten. Het aan hen toegewezen gebied is omgeven door een bijna vier meter hoge muur. Er zijn daar 150 met machinegeweren bewapende soldaten en politieagenten ingezet. Zij bezetten verschillende controleposten in het woongebied van de Iraanse ballingen en patrouilleren daar. Gezien de infiltratie van het Irakese leger door huurlingen van het regime van Teheran, betekent dit een bedreiging voor lijf en leden van de vluchtelingen. Irakese troepen hebben sinds 2009 in Ashraf al twee bloedbaden met bijna 50 doden en 1.000 gewonden onder de Iraanse oppositie aangericht.

April 2011: Bloedbad in Ashraf
Fotodocumentatie over de aanwezigheid van gewapende troepen in Camp Liberty: