5 maart 2012 – Geëist wordt het terugtrekken van de Irakese strijdkrachten en internationale veiligheidsgaranties voor de Iraanse oppositieleden in Irak.

In Camp Liberty bij Bagdad worden ongeveer 400 Iraanse asielzoekers nog steeds vastgehouden onder bedreigende en onmenselijke omstandigheden. De Iraanse oppositieleden zijn op advies van de VN op 18 februari van Ashraf, waar ze al 25 jaar woonden, overgebracht naar het doorgangskamp Camp Liberty. Irak dreigt met het verdrijven van nog meer Iraanse ballingen uit Kamp Ashraf. In Camp Liberty hebben de asielzoekers geen vrije en directe toegang tot medische zorg, advocaten en familieleden.

Intussen nemende internationale protesten tegen de behandeling van de vluchtelingen in Camp Liberty toe. De Internationale Unie van Advocaten (Union Internationale des Avocats UIA), met het hoofdkantoor in Parijs, heeft zich bij het protest aangesloten. De UIA vertegenwoordigt meer dan 200 advocatenassociaties met bijna twee miljoen leden in 110 landen en neemt een prominente plaats in tussen de beroepsorganisaties van advocaten, in het bijzonder dankzij hun internationale en multiculturele hoedanigheid.

In een brief van UIA voorzitter Driss Chater heeft de advocatenunie ertegen geprotesteerd dat de Iraanse ballingen in Camp Liberty als in een gevangeniskamp worden vastgehouden en de terugtrekking geëist van de bewapende Irakese troepen uit het kamp. De UIA vestigt de aandacht op de onmenselijke omstandigheden in het kamp en deed een beroep op de VN secretaris-generaal, de VS en de EU om d.m.v. veiligheidsgaranties te zorgen voor de bescherming van de vluchtelingen.