Solidariteit met de vrouwen in de Arabische wereld en in Iran
Steun voor de Iraanse tegenstanders van het regime in Ashraf en in Camp Liberty

Ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag kwamen op 10 maart in Parijs duizenden vrouwen uit verschillende landen samen bij een solidariteitsbijeenkomst. Zij riepen op tot solidariteit met de vrouwen die zich in de Arabische wereld en in Iran inzetten voor democratie en vrouwenrechten en tegen het islamitisch fundamentalisme. De conferentie deed een oproep aan de internationale gemeenschap om de 1000 Iraanse vrouwelijke tegenstanders van het regime te beschermen, die in Ashraf en in Camp Liberty in Irak acuut gevaar lopen slachtoffer te worden van militair geweld, gedwongen verplaatsing en deportatie.

De conferentie werd ondersteund door talrijke vrouwen- en mensenrechtenorganisaties. Onder de deelnemers waren:

 • Bariza Khiari, vicepresident van de Franse Senaat
 • Rita Süssmuth, lange tijd voorzitter van de Duitse Bondsdag
 • Tasha de Vasconcelos, ambassadeur van de Europese Unie voor humanitaire kwesties
 • Maryam Rajavi, gekozen voorzitter van het Iraanse verzet
 • Linda Chavez, voormalig directeur van public relations bij het Witte Huis
 • Ingrid Betancourt, Colombiaanse mensenrechtenactiviste en voormalig presidentskandidate, die in Colombia zes jaar gegijzeld werd
 • Anne-Marie Lizin, erevoorzitter van de Belgische Senaat
 • Professor Ruth Wedgwood, een van de meest gerespecteerde advocates in de Verenigde Staten en directeur van het Instituut voor Internationaal Recht en Diplomatie aan de Johns Hopkins University, expert op het gebied van de VN-vredesmacht
 • Aude de Thuin, oprichter en voorzitter van het Women’s Forum voor economie en maatschappij
 • Anissa Boumedienne, islamdeskundige en voormalig First Lady van Algerije
 • maar ook parlementsleden uit verschillende landen, waaronder Nariman al-Roussan (Jordanië), Elisabetta Zamparutti (Italië), Martine Pinville (Frankrijk), barones Flinn (Groot-Brittannië), Alice Damvel (België). Dr Najat al-Astal (Palestina), Naima Rabbaa (Marokko), Edit Bauer, lid van het Europees Parlement.


De conferentie werd bijgewoond door delegaties van feministische organisaties uit Egypte, Tunesië, Afghanistan, Palestina, Irak, Libië, Jemen, Jordanië, Marokko, Algerije en Syrië. Ze wisselden ervaringen en ooggetuigenverslagen uit over de rol van vrouwen bij de Arabische lente.

In hun verklaringen wezen de vrouwen erop dat de Arabische lente alleen tot echte democratie zal leiden als vrouwen actief deelnemen aan het proces, verantwoordelijkheid nemen en leidinggevende posities bezetten. Alleen dan kan de dreiging van het islamitisch fundamentalisme in de Arabische landen worden uitgebannen.
Tasha de Vasconcelos, de Europese ambassadeur voor Humanitaire Zaken, veroordeelde het schenden van de fundamentele rechten van de Iraanse dissidenten in Camp Liberty in Irak en verklaarde zich bereid om het kamp te bezoeken.

Bariza Khiari, vicepresident van de Franse Senaat, zei: “Ik steun de vrouwen in Ashraf en in Camp Liberty en ik verzoek de Verenigde Naties en in het bijzonder de Verenigde Staten, die verantwoordelijk zijn voor de bescherming van deze mensen, om aan hun verplichtingen te voldoen. Ik vraag eveneens dringend aan de Franse regering om ervoor te zorgen dat de mensenrechten van deze vrouwen en mannen in acht worden genomen, want ze hebben niets verkeerds gedaan, ze willen alleen een vrij en seculier Iran.”