15 maart 2012 – Het aantal openbare executies neemt toe. De veroordeelden zijn slachtoffer van een willekeurjustitie, die de doodstraf systematisch toepast om andersdenkenden de mond te snoeren.

Mensenrechtenactivisten wijzen op een nieuwe golf van executies in Iran en doen een beroep op de internationale gemeenschap om in te grijpen teneinde verdere executies te voorkomen. Het aantal openbare executies neemt toe, ze zijn een barbaars hulpmiddel van het regime om de bevolking te intimideren en de democratische beweging te vermorzelen. Sinds het begin van 2012 zijn er al 15 mensen in Iran in het openbaar geëxecuteerd. In 2011 waren er ten minste 65 openbare executies.
Volgens berichten van de Iraanse staatsmedia en betrouwbare informatie van Iraanse mensenrechtenactivisten, die strijd voeren tegen de doodstraf, zijn sinds 6 maart in Iran al minstens 18 personen, waarvan twee vrouwen, geëxecuteerd.

  • Ghazwin (west Iran), 13-03-2012: volgens gegevens van Justitie zijn in de centrale gevangenis van de stad drie mannen geëxecuteerd door de strop.
  • Mashhad (noordwest Iran), 13-03-2012: de twee gevangenen Akram Norouz Zahi en Mojtaba Afshar zijn volgens berichten van Iraanse staatsmedia op het Ferdowsi-plein in de stad Mashhad in het openbaar geexecuteerd. Zij waren pas drie maanden daarvoor gearresteerd.
  • Shahr-e-Kord (west Iran), 10-03-2012: Drie mannen in de leeftijd van 23 tot 24 jaar zijn volgens officiële berichten in de stadsgevangenis geëxecuteerd.
  • Zahedan (zuidoost Iran), 10-03-2012: acht gevangenen, onder wie twee vrouwen, zijn geëxecuteerd in de gevangenis van de stad.
  • Shirvan (noordoost Iran), 06-03-2012: de gevangene Yunes Shafigh is in het openbaar terechtgesteld.
  • Karaj (ten westen van Teheran), 06-03-2012: een 20-jarige gevangene is in het openbaar terechtgesteld.

Veel van de gevangenen werden volgens de Iraanse staatsmedia wegens vermeende drugsdelicten geëxecuteerd. In Iran worden ook mensen terechtgesteld, die volgens het internationaal recht geen misdaad hebben begaan, bijvoorbeeld wegens het zich afwenden van de islam. De strafprocedures voldoen nooit aan de grondwettelijke normen. De veroordeelden zijn slachtoffer van een willekeurjustitie, die de doodstraf systematisch toepast om andersdenkenden de mond te snoeren.