20 maart 2012 –  Irakese arts bevestigt dat hij stierf aan een hartstilstand als gevolg van vermoeidheid
Op dinsdag 20 maart 2012 stierf  ingenieur Bardia Amir-Mostofian aan een hartstilstand als gevolg van oververmoeidheid. Hij behoorde tot de derde groep bewoners die van kamp Ashraf naar Camp Liberty werd overgeplaatst.

Zo’n 20 jaar geleden vertrok Amir-Mostofian naar kamp Ashraf om te strijden tegen het religieuze fascisme in Iran.

Het overbrengen van spullen en de toelatingsprocedure duurde 48 uur. Na aankomst in Liberty ging hij naar een stacaravan om te bidden, maar kwam niet meer tevoorschijn. Toen vrienden hem gingen roepen om NoRuz (Perzisch Nieuwjaar) te vieren, vonden ze zijn lichaam. Ze brachten dat onmiddellijk naar de Irakese arts in Liberty. Deze bevestigde dat hij was overleden aan een hartstilstand als gevolg van oververmoeidheid.

De inspectie van goederen begon zondag 18 maart om 8 uur op en ging door tot maandagmiddag 19 maart, waarna de inspectie van personen begon. Op een gegeven moment gebruikten de Special Forces (SWAT) elektrische wapenstokken tegen de bewoners.

Maandag om 20:15 vertrok het konvooi uit Ashraf. Ondanks de controles in Ashraf werd vlakbij Liberty weer een inspectie gehouden. De bewoners moesten uren wachten bij extreem koud weer. Dinsdag om 6:30, meer dan 10 uur later, konden ze eindelijk in Liberty de bussen uit.

De Irakese regering en UNAMI hadden zoveel haast dat ze eisten dat de derde groep bewoners op 19 maart zou worden overgeplaatst en ze gingen niet in op de herhaalde verzoeken om te wachten tot 22 maart in verband met de viering van Perzisch Nieuwjaar.

Deze gedwongen verhuizing wordt door de Irakese regering onder toezicht van de VN uitgevoerd om het religieuze fascisme van Iran te behagen en de nieuwjaarsfeesten voor de inwoners  van Ashraf te verpesten. Het had rampzalige gevolgen, namelijk de dood van Amir -Mostofian.