12 april 2012 – Opnieuw geweld door militairen die ook al betrokken waren bij de aanvallen op Iraanse dissidenten in juli 2009 en april 2011, waarbij bijna 50 doden vielen.
In de ochtend van 8 april is was er opnieuw een gewelddadige aanval door Irakese troepen op de Iraanse oppositieleden die in Ashraf in Irak wonen. De leden van de speciale Task Force SWAT sloegen met houten en metalen knuppels en elektrische wapenstokken in op de vluchtelingen. 29 van de Iraanse ballingen, waaronder een aantal vrouwen, raakten hierbij gewond.


De aanval vond plaats bij het voorbereiden van de verhuizing van de vierde groep van 400 asielzoekers uit Ashraf naar Camp Liberty bij Bagdad. De overplaatsing naar Camp Liberty, dat op een gevangenis lijkt en waar de omstandigheden mensonwaardig zijn , gebeurt tegen de wil van de Iraanse oppositieleden en wordt wereldwijd afgekeurd door mensenrechtenactivisten. De Irakese militaire macht dreigt met gedwongen ontruiming van de nederzetting Ashraf, waar de Iraanse ballingen al 25 jaar wonen.


Sinds de ochtend van 8 april moesten de Iraanse ballingen in Kamp Ashraf huiszoekingen, intimidatie en vernedering door Irakese soldaten over zich heen laten gaan. Daarbij waren dezelfde militairen aanwezig, die betrokken waren bij de aanvallen op de Iraanse ballingen in juli 2009 en april 2011, waarbij bijna 50 doden vielen.
Alle persoonlijke bezittingen die de vluchtelingen mee wilden nemen werden door militairen doorzocht. Daarbij werden willekeurig verboden afgegeven en met represailles gedreigd, en de soldaten lieten niet toe dat een groot deel van deze persoonlijke bezittingen werd meegenomen.

Toen de Iraanse ballingen protesteerden tegen deze intimidatie, bedreigingen en beledigingen werden ze door speciale eenheden aangevallen. De soldaten sloegen ook de ramen in van voertuigen van de inwoners van Ashraf, prikten banden lek en mishandelden de chauffeurs.
Bij de 29 gewonden inwoners van Ashraf zijn de vrouwelijke arts dr. Mojgan Mahdavi, die haar been brak, en dr. Hassan Jazayeri, die aan zijn arm gewond raakte door de zware klappen die hij kreeg.

Het incident is onderzocht door VN-waarnemers. Martin Kobler, de speciale vertegenwoordiger voor Irak van de VN secretaris-generaal heeft op 10 april de VN-Veiligheidsraad ingelicht over de situatie in Ashraf. Hij wees erop dat de voorbereidingen voor de verhuizing door het incident van 8 april voorlopig zijn stopgezet. In Ashraf zijn op dit moment VN-waarnemers, aldus Kobler. De verhuizing van nog eens 400 vluchtelingen zal pas plaatsvinden zodra het meenemen van persoonlijk bezit is geregeld.

De Iraanse oppositieleden in Ashraf hebben een beroep gedaan op de VN en de VS om ervoor te zorgen dat de Irakese militairen, die bekend staan als huurlingen van het regime van Teheran en verantwoordelijk zijn voor het geweld tegen de Iraanse ballingen, zullen worden teruggetrokken uit Ashraf en Camp Liberty.