De ter dood veroordeelde Koerdische politieke gevangene Habibollah Golparipour is op 15 maart 2012 overgebracht van de gevangenis in Orumiyeh naar een onbekende locatie. Zijn persoonlijke bezittingen werden achtergelaten, zei een onbekende zegsman tegen het persbureau.

De zegsman zei: “Er is niet bekend waarom hij werd overgeplaatst of wat er met hem gaat gebeuren. Habibollah Golparipour werd ervan beschuldigd ‘te strijden tegen God’ en is ter dood veroordeeld wegens zijn lidmaatschap van een dissidente politieke partij…”
Omdat Golparipour bij de overplaatsing zijn persoonlijke bezittingen niet meenam is men bang dat de Iraanse autoriteiten hem voorbereiden op de executie of hem onderwerpen aan nog meer ondervragingen en martelingen.

Dit is de derde keer dat Golparipour werd overgebracht naar een andere locatie. In het verleden werd hij bedreigd met onmiddellijke executie en overgeplaatst naar eenzame opsluiting en naar het ministerie van Inlichtingen van Orumiyeh.

Op 15 maart 2009 werd Habibollah Golparipour in een proces dat een paar minuten duurde ter dood veroordeeld door de eerste afdeling van het Revolutionaire Hof van Mahabad (West-Azerbeidzjan). Het doodvonnis werd later bevestigd door het Iraanse Hooggerechtshof.

Habibollah Golparipour heeft nooit een eerlijk proces gekregen en de Iraanse autoriteiten hebben nooit iets kunnen bewijzen dat de doodstraf zou rechtvaardigen. Golparipour werd wreed gemarteld en leeft al meer dan drie jaar onder de schaduw van de dood.

SMV dringt er bij de internationale gemeenschap op aan om extra aandacht te geven aan de zaak Habibollah. Hij zou ieder moment geëxecuteerd kunnen worden.