Volgens berichten is Kouhyar Goudarzi tijdelijk vrijgelaten, terwijl de campagneleidster Mansoureh Behkish veroordeeld is tot gevangenisstraf
Kouhyar Goudarzi is na 8 maanden tijdelijk vrijgelaten uit de gevangenis.
De Iraanse activist Kouhyar Goudarzi is vrijgelaten na 8 maanden gevangenisstraf waarin hij amper contact had met de buitenwereld, zo bleek afgelopen vrijdag.

De Committee for Human Rights Reporters (CHRR) in Iran meldt dat Goudarzi, een van hun medewerkers, die in maart veroordeeld werd tot 5 jaar gevangenisstraf, tijdelijk op borgtocht is vrijgelaten.

Een Iraanse blogger heeft foto’s gepubliceerd van Goudarzi na zijn vrijlating, waarop hij te zien is met vrienden en zijn moeder, die ook gedetineerd werd na de arrestatie van de activist in juli.

Een rechtbank in Teheranveroordeelde de 27-jarige in maart tot vijf jaar in een gevangenis in de oostelijke stad Zabol, bij de grens met Pakistan en Afghanistan..
Goudarzi, een actief lid van CHRR, werd eind juli opgepakt door politieambtenaren in burger in het huis van een vriend in Teheran. Na het incident werd hij vermist en de autoriteiten weigerden te erkennen dat zij hem gevangen hielden.

Later werd hij naar de Evin Gevangenis in Teheran gebracht waar hij bijna twee maanden in de isoleercel doorbracht voordat hij eindelijk met zijn familie mocht praten.
Goudarzi’s moeder, Parvin Mokhtareh, werd een dag na de arrestatie van haar zoon ook gedetineerd in de zuidelijk stad Kerman. Zij werd beschuldigd van belediging van de hoogste leider, propaganda tegen het regime en het in gevaar brengen van de nationale veiligheid. Ook zij schijnt op borgtocht te zijn vrijgelaten uit de gevangenis.
Goudarzi had al eerder een jaar gevangenisstraf uitgezeten na de betwiste presidentsverkiezing in Iran in 2009.

In een ander incident op vrijdag uitte Amnesty haar ongerustheid over Mansoureh Behkish, een andere mensenrechtenactiviste die veroordeeld is tot 4,5 jaar gevangenisstraf.
Volgens berichten is Behkish veroordeeld voor het ‘verenigen en samenzweren met de bedoeling de nationale veiligheid te schaden door het opzetten van de Rouwende Moeders’ en zes maanden gevangenisstraf voor ‘propaganda tegen het systeem’, zegt Amnesty. Zij gaat tegen haar vonnis in hoger beroep.

‘Mansoureh Behkish is lid van de Moeders van Laleh Park (voorheen bekend als de “Rouwende Moeders”), die campagne voeren tegen schendingen van de mensenrechten zoals onrechtmatige doodstraffen, eigenmachtige arrestaties, martelingen en verdwijningen,’ stelde Amnesty in een verklaring.

Behkish werd in juni 2011 gearresteerd en naar de beruchte Evin Gevangenis in Teheran gebracht, waar ze werd vastgehouden tot haar vrijlating op borgtocht in juli 2011. Amnesty vertelde dat zij sindsdien Iran niet heeft mogen verlaten.
Link naar bericht