12 april 2012 – Studenten die banden hebben met de Groene Beweging van de Iraanse oppositie zullen worden uitgesloten van de toegang tot de universiteiten, zegt Irans minister van Wetenschap, Onderzoek en Technologie.

Volgens het officiële persbureau van de Islamitische Republiek agentschap Irna, zei Kamran Daneshjou dat degenen “die zich actief bezig houden met opruiing” niet het “recht” hebben om colleges te volgen op de universiteit.

De autoriteiten refereren aan de protesten die na de presidentsverkiezingen 2009 uitbraken als “opruiing.”

Daneshjoo, die sprak op een inaugurele ceremonie in de heilige stad Qom, zei dat het “grootste probleem met de universiteiten van het land is dat ze in sommige gevallen een westerse aanpak hebben en in het Westen geworteld zijn.”
Daneshjoo is een fervent aanhanger van de “islamisering” van de Iraanse universiteiten. In 2009 stelde hij een “scheiding van de geslachten” voor bij de universiteiten, maar dat plan stuitte later op verzet van Ahmadinejad.

Begin 2010 zei hij dat alleen degenen die hun betrokkenheid met de islam en de leiders van het land hebben bewezen kunnen lesgeven of studeren aan de universiteiten
Hij heeft ook aangekondigd dat zijn ministerie geen beurzen zal verlenen aan studenten die connecties hebben met de Groene Beweging van de oppositie.

Sinds de protesten van 2009 is de staat speciaal gefocust op studenten en docenten in het kader van de strenge maatregelen tegen dissidenten. Tal van studentenactivisten en dissidente professoren hebben lange gevangenisstraffen gekregen, terwijl anderen zijn uitgesloten van een academische carrière.

Majid Tavakkoli, Majid Dorri, Zia Nabavi en Bahareh Hedayat zijn slechts enkele van de studentenactivisten die op dit moment tussen de zes tot tien jaar gevangenisstraf uitzitten wegens hun activisme