17 april 2012 –  Iran is, op China na, wereldwijd de grootste gevangenis voor Internet activisten. Op dit moment zitten er 19 bloggers en andere online activisten in hechtenis, vier van hen werden  begin 2012 ter dood veroordeeld.

De organisatie Reporters Without Borders (RSF) heeft op 12 april de onmiddellijke vrijlating geëist van de Iraanse internetdeskundige Mohammad Solimaninja (foto). Hij zit al drie maanden in de gevangenis en volgens informatie van Reporters Zonder Grenzen wordt hij enorm onder druk gezet om de regering te helpen bij het bouwen van een “nationaal internet”.

Iran is, op China na, wereldwijd de grootste gevangenis voor Internet activisten. Op dit moment zitten er 19 bloggers en andere online activisten in hechtenis, vier van hen werden  begin 2012 ter dood veroordeeld. De leiders in Teheran blokkeren diensten als Facebook, Twitter of YouTube. Sinds begin dit jaar moeten internetcafé bezoekers zich legitimeren en de exploitanten moeten de gegevens over de bezochte websites zes maanden bewaren.

In hun  rapport “Vijanden van het internet” van 12 maart 2012 beschrijven Reporters Without Borders uitvoerig de censuur van het Iraanse regime: “Nu al kunnen Iraniërs, die de censuur niet durven of kunnen omzeilen, alleen een van elke kritiek gezuiverde versie van internet gebruiken.”