16 april 2012 – Tasha de Vasconcelos, ambassadrice van de Europese Unie voor  humanitaire kwesties, doet een oproep om te stoppen met het schenden van de mensenrechten in Camp Liberty bij Bagdad, waar honderden Iraanse oppositieleden onder bedreigend en onmenselijke omstandigheden worden vastgehouden.

De ambassadrice van de Europese Unie voor  humanitaire kwesties, Tasha de Vasconcelos, heeft haar diepe bezorgdheid geuit over de omstandigheden in het kamp Camp Liberty, vlakbij Bagdad, en regeringen wereldwijd opgeroepen om ervoor te zorgen dat er een eind gemaakt wordt aan de verschrikkingen in het kamp.

Tasha de Vasconcelos riep op tot steun voor de Iraanse ballingen, die worden vastgehouden in Camp Liberty. Onder hen zijn kunstenaars, schrijvers, studenten en technici, die voor hun verzet tegen het islamitisch fundamentalisme een hoge prijs moeten betalen. “De wereld moet hen helpen aan een fatsoenlijk onderkomen.”

“Camp Liberty is uitgegroeid tot een gevangeniskamp. De mensen hebben geen bewegingsvrijheid, en mogen  geen bezoek ontvangen van familieleden, vrienden, advocaten en journalisten. In het kamp en bij de uitgangen zijn zwaar bewapende bewakers gestationeerd. ”

“Ik doe een beroep op alle regeringen om druk uit te oefenen op Irak om de militaire troepen onmiddellijk terug te trekken uit Camp Liberty”, aldus de EU-ambassadeur voor humanitaire zaken. “De infrastructuur van het kamp moest worden aangepast aan de behoeften van de bewoners, en het recht op asiel voor de vrouwen en mannen daar moet bekrachtigd worden om een eventuele opneming in derde landen mogelijk te maken.”

“Camp Liberty moet onmiddellijk ophouden een concentratiekamp te zijn, waar deze mensen worden vastgehouden omdat ze een ‘bedreiging’  vormen  voor  een totalitair regime. In 1936 verzon men wereldwijd veel goede redenen om te verzwijgen wat er destijds in Duitsland gebeurde. Een paar jaar later hebben we de gevolgen gezien. Dat mogen we niet vergeten. We moeten ons nu opnieuw inzetten voor de waarden van de beschaafde wereld. ”

Tasha de Vasconcelos werd op 8 maart 2010 benoemd tot ambassadeur voor humanitaire kwesties van de Europese Unie door de voorzitter van Europese Commissie, Jose Manuel Barroso. Zij zal deze functie tot 2015 bekleden.