19 april 2012 – Op 8 april hebben de autoriteiten Hossein Ronaghi Maleki, een blogger die in de gevangenis zit en die last heeft van zijn nieren en blaas, overgebracht naar het Hasheminejad ziekenhuis. Volgens zijn moeder weigert justitie hem medisch verlof.

“Ze willen dat Hossein de beschuldigingen accepteert en een schriftelijke bekentenis aflegt voordat ze hem verlof toestaan. De IRGC gaat niet akkoord met zijn vrijlating, tenzij hij bekent. Maar wat heeft Hossein gedaan?! Hij is erg overstuur, maar we mogen niet eens met hem spreken. Ik ben sprakeloos sinds ik gisteren deze condities vernam. Sinds gisteravond kan ik alleen nog maar huilen”, aldus zijn moeder, Zoleikha Mousavi.

Ronaghi Maleki’s moeder vertelde ook dat haar familie door de veiligheidsdienst onheus werd bejegend toen ze naar Hossein in het ziekenhuis kwamen.
“Hossein werd door drie functionarissen naar het ziekenhuis gebracht. We mochten niet eens dicht bij hem komen. Dat was volgens hen de enige manier waarop hij onderzocht mocht worden. We deden een stap terug, zodat ze hem naar de dokter konden brengen. Mijn dochter belde me op dat moment op mijn mobieltje en ik nam het telefoontje aan, maar meteen vielen de ambtenaren aan en zeiden dat zij mijn mobieltje moesten hebben. Ik zei dat ik het niet zou afgeven. Ze dachten dat ik Hossein filmde. Ik vroeg hen waarom ze daar zo bang voor waren. Ze waren erg grof. Ik zweer dat ze ons gewoon van streek wilden maken en geen respect voor ons hadden!”

Op 13 december 2009 werd Hossein Ronaghi Maleki tot 15 jaar gevangenis veroordeeld wegens “lidmaatschap van een Iraanse Proxy internet groepering, propaganda tegen het regime, belediging van de Opperste Leider en belediging van de president.”

Sinds hij in de gevangenis zit is Ronaghi Maleki meerdere malen aan zijn nieren geopereerd. “Hosseins dokter zegt dat hij zo snel mogelijk weer moeten worden geopereerd, maar men vertelde ons dat hij na de operatie geen verlof zou krijgen. Volgens zijn vader zou het dan beter zijn om Hossein niet te opereren, omdat zijn toestand na de operatie door de omstandigheden in de gevangenis alleen maar zou verslechteren,” aldus zijn moeder.

Zijn vader, Ahmad Ronaghi Maleki, zei: “Luister alstublieft naar me. Ik vraag de Opperste Leider, de mensenrechtenactivisten in Iran en wereldwijd, de Iraanse gerechtelijke autoriteiten, en de openbare aanklager van Teheran om Hossein verlof toe te staan… Als hij geen zorg krijgt, zal Hossein sterven.”
Zijn moeder zei ook dat ze haar zoon niet kon spreken met Perzisch Nieuwjaar. Traditioneel krijgen veel Iraanse gevangenen Nieuwjaarsverlof om bij hun familie te kunnen zijn. De laatste tijd is dit privilege echter aan veel politieke gevangenen geweigerd.

“Waarom kon mijn zoon na 2,5 jaar geen verlof krijgen! Waarom krijg ik geen antwoord?! Ik ben een moeder. Ik heb mijn zoon al drie jaar niet gezien met NoRuz (Iraans Nieuwjaar, 21 maart). Op nieuwjaarsdag (21 maart 2012) mocht hij niet eens bellen. Ik bleef op nieuwjaarsdag thuis bij de telefoon, om op Hosseins telefoontje te wachten, maar hij belde niet. Een week later mocht ik hem achter glas zien. Wat heeft Hossein gedaan dat ik hem niet persoonlijk kan bezoeken?”